News

Student bursier la Universitatea Transilvania, indezirabil în România pentru legături cu teroriștii HAMAS. ”Vor să-mi distrugă viața”

Un student palestinian bursier, la o facultate din Brașov, a fost declarat indezirabil de statul român, pentru legături cu o celebră grupare teroristă.
09.04.2023 | 14:10
Student bursier la Universitatea Transilvania indezirabil in Romania pentru legaturi cu teroristii HAMAS Vor sami distruga viata
Studentul palestinian ar fi adept al mișcării Hamas, declarată teroristă de comunitatea internațională / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Walid Abumuaileq, un tânăr de 22 de naționalitate palestiniană a fost declarat indezirabil și va fi expulzat din România ”pentru rațiuni de securitate națională”. Decizia a fost luată miercuri, 5 aprilie, de judecătorii de la Curtea de Apel București și nu este definitivă.

Studentul palestinian e acuzat de valențe teroriste împotriva evreilor

Walid este născut în localitatea Deir Albalah, în Fâșia Gaza, iar în urmă cu doi ani a obținut o bursă de studiu din partea statului român. În prezent, el este student la Facultatea de Inginerie Mecanică, în cadrul Universității Transilvania din Brașov.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii martie, el a fost citat la Curtea de Apel București, pe motiv că ”este adept al ideologiei radicale promovare de organizația teroristă Hamas și se află într-un stadiu avansat de radicalizare”.

El a mai fost acuzat că are ”valențe teroriste împotriva evreilor și israelienilor”, fiind influențat de evenimentele din Teritoriile Autonome Palestiniene.

ADVERTISEMENT

Probele adunate de SRI sunt clasificate ”strict secret”

Acuzațiile ar fi fost aduse de către Serviciul Român de Informații și depuse la Compartimentul Informații Clasificate al Curții de Apel București, prin intermediul unor documente clasificate ”strict secret”.

El a fost nevoit să-și angajeze un avocat cu dertificat ORNISS, care să aibă acces la probe. Chiar și așa, avocatul nu a avut voie să discute cu propriul client acuzațiile aduse, pentru a nu încălca legile siguranței naționale.

ADVERTISEMENT

Studentul palestinian respinge acuzațiile

În anii petrecuți în România, Walid nu a lăsat niciun moment senzația că are ”valențe teroriste” sau că s-a ”radicalizat”. Din contră, cei care-l cunosc spun că acesta avea o atitudine prietenoasă și sinceră, că este un student serios și că era interesat să-și termine studiile și să-și construiască un viitor aici. De altfel, Walid intenționa să aplice pentru cetățenia română.

Într-un interviu acordat publicației Biz Brașov, Walid Abumuaileq a povestit că s-a născut în Gaza, însă are origini beduine, bunicii lui fugind din Beer Sheva în 1948, an în care localitatea din deșertul Negev a fost preluată de forțele israeliene. El a respins orice legătură cu Hamas sau orice altă grupare teroristă.

ADVERTISEMENT

Walid: ”Nu sunt membru Hamas”

„Mă simt nedreptățit. Statul român vrea să îmi distrugă viitorul și nu vreau să mă întorc în țara mea unde este război. După ce am plecat de acolo, nu am mai ținut legătura cu cetățeni palestinieni, ci doar cu familia mea, care nu este implicată în nici un act de terorism.

Nu sunt membru Hamas, nici părinții mei, nici cei șase frați nu au legătură cu această organizație teroristă. Eu cred că vor să-mi distrugă viața doar pentru că sunt palestinian”, a declarat studentul pentru sursa citată.

Walid Abumuaileq are la dispoziție 10 zile să conteste decizia Curții de Apel București. Dacă nu va avea succes, palestinianul va trebui să părăsească România și nu va mai avea voie să se întoarcă în țara noastră în următorii zece ani.

ADVERTISEMENT
Tags: