Life

Ce este interzis să facă turiștii în Maldive. Reguli pe care trebuie să le știi înainte să pleci în vacanță

Ce este interzis să facă turiștii în Maldive. Regulile pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a rezerva o vacanță.
23.02.2024 | 19:47
Ce este interzis sa faca turistii in Maldive Reguli pe care trebuie sa le stii inainte sa pleci in vacanta
Ce trebuie să știe turiștii care vor să ajungă în Maldive. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Turiștii care ajung în Maldive trebuie să știe că sunt anumite lucruri pe care este interzis să le facă. Nerespectarea unor reguli poate atrage consecințe serioase.

Ce este interzis să facă turiștii în Maldive. Citește aceste reguli înainte de a-ți rezerva o vacanță

Turiștii din întreaga lume aleg Maldive ca destinație de vacanță datorită plajelor superbe, apelor cristaline și cabanelor specifice din această zonă. Peisajele sunt de vis, la fel și atmosfera.

ADVERTISEMENT

Republica Maldive, așa cum este denumirea oficială, reprezintă un arhipelag de insule și un grup de 26 de atoli de corali în Oceanul Indian. Clima este tropicală, iar turiștii vin în sezonul uscat, care are loc între noiembrie și aprilie. În perioada mai – octombrie, este sezonul ploios.

Populația din Maldive reprezintă rezultatul stabilirii mai multor popoare în insule, de-a lungul timpului. Astfel, populația aparține aproape în totalitate etniei Maldive.

ADVERTISEMENT

Limba oficială este o limbă indo-europeană numită Dhivehi sau Maldiviană. Se mai vorbesc și hindi, araba și engleza, iar religia de stat este Islamul, iar musulmanii sunt majoritari în Arhipelag, potrivit Britannica.com.

Turiștii care ajung în Maldive se pot bucura de o vacanță de vis, dar trebuie să respecte anumite reguli. Există mai multe interdicții pentru cei care vizitează insulele.

ADVERTISEMENT

Din moment ce populația este predominant musulmană, consumul de alcool este interzis, în conformitate cu legile islamice. Dacă vrei să te bucuri de un cocktail cu alcool, trebuie să știi că în cele mai multe resorturi și unele zone turistice specifice, turiștii pot consuma alcool. Acest lucru este interzis, însă, în afara acestora zone.

Este interzis consumul de droguri și al altor substanțe ilegale, iar Maldivele au legi stricte în acest sens. Cei care consumă, dețin sau fac trafic de droguri pot face închisoare sau cu pedeapsa cu moartea.

ADVERTISEMENT

Întrucât societatea este una conservatoare atât din punct de vedere cultural, cât și religios, purtarea hainelor provocatoare în Maldive, în afara resorturilor, este interzisă. Turiștii trebuie să opteze pentru haine care acoperă corpul în mod adecvat, mai ales dacă vizitează orașele sau satele din insule.

Ce nu trebuie să faci în public în Maldive

Practicarea altor religii în public, în afară de cea musulmană, este interzisă în Maldive, potrivit legilor locale. Resorturile turistice oferă, însă, spații private pentru a practica alte religii.

Totodată, este bine ca turiștii să aibă respect față de cultura și tradițiile oamenilor din Maldive. Aceștia nu trebuie să critice sau să-și exprime sentimentele negative față de practicile culturale locale sau religioase.

Manifestarea afecțiunii în public este, de asemenea, interzisă, întrucât Maldivele sunt o țară destul de conservatoare. Îmbrățișările și chiar săruturile pe obraz nu sunt deloc privite într-un mod plăcut de către localnici și se consideră o încălcare a legii din insule.

Nu trebuie să fotografiezi sau să filmezi localnicii fără a le cere permisiunea. Unele comunități pot fi sensibile cu privire la acest lucru, așa că e important ca turiștii să le respecte intimitatea.

Maldivele sunt recunoscute pentru vegetația luxuriantă și frumusețea naturii. Din acest motiv, autoritățile sunt preocupate de protejarea mediului. Turiștii trebuie să păstreze plajele din apele oceanului cât mai curate și să nu arunce gunoiul pe jos. Gunoiul trebuie aruncat doar în locurile special amenajate.

Turiștii trebuie să respecte regulile specifice ale resorturilor și insulelor private din Maldive. Pot exista, de exemplu, restricții în legătură cu accesul în unele zone, dar și reguli referitoare la activitățile ce pot fi desfășurate.

Recifele de corali reprezintă o parte esențială a ecosistemului maritim în Maldive. Acestea sunt protejate de legi foarte stricte, iar turiștii trebuie să fie responsabili atunci când practică activități ca snorkeling sau scufundări.

Este important să fie respectate restricțiile vamale din Maldive. Insulele au reguli stricte în ceea ce privește importul și exportul unor bunuri, cum ar fi tutun, alcool sau alte produse. Vizitatorii trebuie să se intereseze de regulile vamale și să le respecte pentru a evita problemele cu legea.

Turiștii care ajung în Maldive nu trebuie să bea apă de la robinet. Apa trebuie să treacă printr-un proces special pentru a scăpa de germeni și bacterii, și anume desalinizarea prin osmoză inversă. În magazinele din insule, poate fi găsită apa minerala ambalată, care reprezintă cea mai bună opțiune, notează libertatea.ro.

Ce e bine să faci în Maldive. Reguli de bună purtare

Turiștilor le este recomandat să fie amabili și să respecte persoanele cu care interacționează în Maldive, fie că este vorba despre localnici sau angajați ai resortului unde sunt cazați.

În cultura din Maldive, se consideră că mâna dreaptă este mai curată decât cea stângă. Această mână se folosește pentru a primi obiecte, dar și pentru a saluta, așa că este recomandat să o folosești mereu pentru interacțiunile sociale.

În caz că primești o invitație de a participa la o masă sau la o activitate de către localnici sau angajați ai resortului, atunci ar trebui să o accepți cu politețe. S-ar putea ca refuzarea lor să fie considerată, în anumite cazuri, nepoliticoasă.

În plus, turiștii trebuie să respecte tradițiile, obiceiurile, cultura și artele localnicilor din Maldive. Nu trebuie să folosești limbaj ofensator sau să acționezi agresiv față de alte persoane, de autorități sau guvern.

La restaurant nu este așteptat să lași bacșiș, întrucât deja este inclus 10% în nota de plată. Dacă vrei, totuși, să lați ceva la finalul șederii, este o idee bună. Poți lăsa, de exemplu, între 2 și 10 dolari pe zi pentru menaj. Dacă ai un majordom dedicat, atunci poți lăsa bacșiș de 10% din costul șederii, potrivit lonelyplanet.com.

ADVERTISEMENT