Life

Când este bine să bei Aghiasma Mare. Detaliul pe care nu mulți îl știu despre apa sfințită de Bobotează

Cum se consumă corect Aghiasma Mare. Zilele în care este bine să bei apa sfințită de Bobotează pentru a ține relele la distanță
04.01.2024 | 16:27
Cand este bine sa bei Aghiasma Mare Detaliul pe care nu multi il stiu despre apa sfintita de Boboteaza
Cum se consumă corect Aghiasma Mare de Bobotează. Sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Buda
ADVERTISEMENT

Pe 6 ianuarie, creștinii sărbătoresc Boboteaza. Este una dintre cele mai importante sărbători de la început de an, iar tradițiile aferente acesteia sunt respectate cu sfințenie. Mii de credincioși participă la slujbă, însă puțini dintre ei știu exact când este bine să se bea apa sfințită de Bobotează.

Tradiții legate de Bobotează și de apa sfințită din această zi

Boboteaza este una dintre cele mai mari și mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. Marcată în calendar pe data de 6 ianuarie, aceasta mai este cunoscută și ca Botezul Domnului. Această zi este una plină de semnificații, dar și de orânduiri bisericești.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai importante astfel de reguli bisericești este legată de Aghiasma Mare. În această zi, preoții din toată țară sfințesc apa pe care credincioșii o iau cu ei acasă. Se spune că aceasta este tămăduitoare.

Credincioșii mai spun că Aghiasma Mare are o putere sfințitoare mult mai mare decât Aghiasma Mică. Pentru ca această apă să îi ajute pe credincioșii care se roagă, mai înainte, este supusă unui adevărat ritual de către preoți.

ADVERTISEMENT

În ziua de Bobotează, toți cei care participă la slujbă pleacă acasă cu o anumită cantitate de Anghiasmă Mare. Spre deosebire de orice altă apă, aceasta își păstrează proprietățile, gustul și claritatea mult mai mult timp. Este o calitate remarcabilă a Aghiasmei Mari, iar cei care o consumă timp de multă vreme observă care este la fel de proaspătă ca în prima zi.

Când și cum se bea, de fapt, Aghiasma Mare

Credincioșii cunosc foarte bine dățile în care este recomandat să se consume Aghiasma Mare. Această apă sfințită în ziua de Bobotează nu se bea oricum, ci există anumite ritualuri pentru consumarea ei.

ADVERTISEMENT

Aghiasma Mare se consumă doar în zile de post, de ajunare sau la sărbătorile importante. De obicei, se bea de către persoanele care nu se împărtășesc, neapărat după slujbă.

Aghiasma Mare trebuie băută timp de 8 zile consecutiv. Numărătoare începe din Ajunul Bobotezei și se încheie abia la sfârșitul praznicului. Mai exact, pe 14 ianuarie. Cei care vor să bea Aghiasma Mare și după această perioadă, trebuie să știe că o pot face doar după Spovedanie.

ADVERTISEMENT

Apa sfințită în ziua de Bobotează are puteri miraculoase și dacă nu este consumată. Aceasta poate fi folosită pentru a stropi curtea, animalele și grădina pentru a le ține departe de evenimente nefericite.

De asemenea, la fel de puternică este și dacă este consumată în caz de boală. Aceasta mai poate fi folosită și pentru stropirea obiectelor sau a persoanelor care au nevoie de o simplă curățare de energii negative sau chiar exorcizare.

ADVERTISEMENT