News

Ce este miliția ”Convoi” și cine e misteriosul oligarh din Republica Moldova care o finanțează

Ce este miliția ”Convoi”, o grupare militară privată de la Moscova, care e menită să rivalizeze cu infamul Grup Wagner deținut de ”bucătarul lui Putin”.
09.04.2023 | 11:08
Ce este militia Convoi si cine e misteriosul oligarh din Republica Moldova care o finanteaza
Ce este miliția ”Convoi”. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Ce este miliția ”Convoi”, o grupare militară privată de la Moscova, înființată pentru a rivaliza cu Grupul Wagner? Această grupare militară privată e deținută de un om de afaceri misterios, născut la Bălți, Republica Moldova, suspectat în trecut de legături cu crima organizată.

Ce este miliția ”Convoi”

În clipa în care Grupul Wagner a devenit cunoscut de toată lumea, iar ”patronul” Evgheni Prigojin a devenit o amenințare pentru anturajul lui Vladimir Putin, cineva de la Moscova a încurajat nașterea unui rival pentru Wagner, rival care a fost botezat ”miliția Convoi” sau gruparea Convoi.

ADVERTISEMENT

De altfel, Kremlinul încurajează apariția grupurilor de mercenari pentru a crea o competiție reală celor din Wagner, care ajung prea puternici pentru gusturile serviciilor secrete din Rusia. În spatele acestei armate private stă un anume Serghei Aksionov, născut în Republica Moldova și devenit oligarh rus și inclusiv guvernator al Peninsulei Crimeea în 2014, cu binecuvântarea lui Vladimir Putin.

Potrivit France 24, dacă forțele Wagner sunt prinse în abatorul de la Bakhmut, în propaganda din Rusia începe să fie promovată agresiv această grupare Convoi, care câștigă vizibilitate în fiecare zi și are șanse mari să devină un important subcontractor al Moscovei în războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Cine este acest Serghei Aksionov? Aparent necunoscut publicului larg din Uniunea Europeană, Aksionov sau Axionov s-a născut în 1972 la Bălți, Republica Moldova. Aksionov anunță că a absolvit Școala Superioară Militaro-Politică de Construcţii din Simferopol, Crimeea. Cu toate acestea, unitatea de învățământ a transmis că Axionov a fost exmatriculat din cauza problemelor de disciplină și ”trimis în Republica Moldova”.

În anii 1990, Aksionov a fost un infractor cunoscut drept Spiridușul, fiind cercetat penal pentru extorcare de bani și deținere de arme. A ajuns bogat în perioada 1993 – 2014, timp în care s-a ocupat de ”afaceri” în Rusia. A fondat inclusiv Russkoe Edinstvo, o mișcare social-politică din Crimeea care a devenit partid în 2010, fiind principala grupare care a militat pentru separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina și alipirea la Rusia.

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, Axionov a fost inclus de UE, SUA și alte țări pe lista persoanelor vizate de sancțiuni. Deși se consideră că ar fi miliardar, oficial familia sa a avut un profit net de 300.000 de euro în 2020, așadar nimic spectaculos la nivel oficial.

Cert e că toată lumea din Europa e curioasă acum să afle cum se va comporta această miliție Convoi. “În Rusia, miliţiile private nu sunt o noutate. În afară de Evgheni Prigojin, care a fondat Wagner în 2014, putem menţiona miliţia lui Ramzan Kadîrov, liderul cecen. Pentru aceşti antreprenori de influenţă, politicieni sau oligarhi, este vorba de susţinerea regimului şi de răspândirea influenţei lor şi a Rusiei pe plan internaţional”, explică Lukas Aubin, director de cercetare la IRIS şi autor al cărţii “Geopolitica Rusiei”, conform France 24.

ADVERTISEMENT

Momentan se cunosc relativ puține detalii despre modul de funcționare și organizare a ”Convoi”. Cert e că există un cont de Telegram, fondat în noiembrie 2022, de unde au fost lansate mai multe campanii de recrutare. Momentan miliția ar ar avea 300 de combatanți care sunt prezenți în Crimeea și Herson.

ADVERTISEMENT