News

Ce este obligatoriu să scrie pe anvelopele de iarnă pentru a nu primi o amendă de 2.900 de lei. Anunţ important pentru şoferi

Anunţ important de la RAR pentru toţi şoferii, cum să vă alegeţi corect anvelopele de iarnă. Cei care nu respectă cerinţele riscă amenzi uriaşe
27.11.2022 | 15:04
Ce este obligatoriu sa scrie pe anvelopele de iarna pentru a nu primi o amenda de 2900 de lei Anunt important pentru soferi
Ce trebuie să scrie pe anvelopele de iarnă, pentru a nu primi amendă
ADVERTISEMENT

Șoferii din România nu au o dată limită pentru a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă, însă cerinţa devine obligatorie dacă rulează pe un drum acoperit cu zăpadă sau gheaţă. Mai mult decât atât, în aceste cazuri de vreme extremă trebuie respectate anumite reguli impuse de RAR, care a specificat ce trebuie să scrie pe anvelope, pentru a fi conforme cu legea. În caz contrar, şoferii riscă o amendă de până la 2.900 lei.

Pe lângă anvelope de iarnă, unele tipuri vehicule sunt obligate să aibă lanţuri

Legislaţia privind obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a intrat în vigoare în 2011. Vehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele pentru transport persoane (peste 9 locuri) este obligatoriu să aibă în dotare, pe lângă anvelopele specifice, lanţuri antiderapante, lopată şi nisip.

ADVERTISEMENT

Registrul Auto Român (RAR) îi sfătuieşte pe şoferi ce tipuri de anvelope să aleagă pe vreme de iarnă şi îi avertizează cu privire la sancţiunile la care se expun în cazul în care nu respectă legea.

“Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

ADVERTISEMENT

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006″, transmite RAR.

Specialiştii avertizează că diferența dintre anvelopele de vară și cele de iarnă este semnificativă datorită compoziției acestora, precum și că anvelopele de vară sunt mai rezistente la temperaturi ridicate, în timp ce anvelopele de iarnă sunt realizate din material care este mai rezistent la temperaturi scăzute.

ADVERTISEMENT

La o temperatură sub 7 grade Celsius, anvelopele de vară își pierd cea mai importantă caracteristică, aderența bună, iar distanța de oprire în timpul frânării este de până la două ori mai lungă decât urma obișnuită lăsată de anvelopele de iarnă.

De asemenea, diferenţa dintre anvelopele de vară şi cele de iarnă constă şi în adâncimea benzii de rulare, astfel că anvelopele de iarnă sunt mai bune pentru utilizare chiar şi atunci când drumurile sunt uscate, dacă temperaturile sunt mai mici de 7 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În plus, construcția scheletului metalic al anvelopelor de iarnă este mai dură și mai rezistentă la impacturi mecanice.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia...
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia la tine ca oile în țarc la cioban” » Dezvăluiri din culise: „Omul ăsta mi-a salvat viața”
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor...
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor fi gata”
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi...
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi 350 kg de argint. Românii le păstrează sau le aruncă la gunoi
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc,...
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc, Falcă și Blaga comasați cu PSD
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei