News

Metoda prin care vă poate amenda poliția chiar dacă aveți mașina echipată cu anvelope de iarnă. Capcana în care pică mulți șoferi

Șoferii din România trebuie să știe că nu e suficient ca mașina să fie dotată cu cauciucuri de iarnă pentru a scăpa de amenzi usturătoare.
26.11.2022 | 16:37
Metoda prin care va poate amenda politia chiar daca aveti masina echipata cu anvelope de iarna Capcana in care pica multi soferi
Cauciucuri de iarnă, capcana pentru șoferi. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Potrivit Codului Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când circulația pe drumuri publice e acoperită cu zăpadă, gheață sau polei.

Capcana anvelopelor de iarnă în care cad mulți șoferi

Mai mult, potrivit Kanal D, autoturismele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.5 tone, precum și autoturismele cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor și să aibă montate pe aceste roți lanțuri. Sunt luate în considerare, de asemenea, alte echipamente antiderapante certificate.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, șoferii trebuie să știe că nu este îndeajuns să aibă mașinile dotate cu anvelope de iarnă. Concret, există o cerință clară ca aceste anvelope să nu fie uzate, în caz contrar existând amenzi de până la 725 de lei.

Limita maximă de uzură permisă de lege e de 1.6 mm, însă limita de siguranță pentru anvelopele de vară e de 2 mm și 4mm pentru pneurile de iarnă. În consecință, cei ce sunt prinși în trafic cu anvelope de iarnă ce depășesc uzura admisă de lege vor primi 4-5 puncte de amendă, conform Codului Rutier.

ADVERTISEMENT

Pe lângă amenda care se ridică la 725 de lei șoferii riscă să rămână și fără certificatul de înmatriculare al mașinii.

“Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”, este precizat în lege.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cei care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă riscă amenzi între 1300 și 2900 de lei. Și aici se poate reține certificatul de înmatriculare al mașinii.

Anvelopele de iarnă pot fi identificate ușor pentru că au pe lateral inscripționate literele M și S, sub forma MS, M&S, M.S. sau M+S. Aici nu sunt incluse în calcul anvelopele marcate cu inscripția ”all seasons”.

ADVERTISEMENT

Asta, pentru că anvelopele de tip all-seasons nu sunt recomandate țărilor precum România ci, mai degrabă, unor țări cu climă moderată.

Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all seasons nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, transmite Registrul Auto Român.

ADVERTISEMENT