Life

Ce este ploaia de sânge care se abate peste Europa. Fenomenul meteo ajunge în Germania

Ploaia de sânge care se abate peste Europa. Fenomenul meteo se va manifesta în Germania și nu numai. Misterul apariției lui.
25.10.2023 | 00:02
Ce este ploaia de sange care se abate peste Europa Fenomenul meteo ajunge in Germania
În ce țări se va manifesta ”ploaia de sânge”? Sursa foto: HuffPost Uk
ADVERTISEMENT

Un fenomen ciudat urmează să se abată asupra Europei de Vest. În anumite țări din această parte se va produce ”ploaia de sânge”, care se va manifesta nu doar prin cantități mari de apă, ci și prin valori termice destul de scăzute pentru anotimpul de toamnă.

”Ploaia de sânge” care se va abate în Europa de Vest la final de octombrie

De ani de zile a devenit deja o ”tradiție” fenomenul numit de oamenii de știință ”ploaia de sânge”. Apare în țări precum Germania sau Spania, iar de-a lungul timpului s-au iscat o serie de speculații despre semnificația unei astfel de vremi.

ADVERTISEMENT

”Ploaia de sânge” sosește în fiecare an, la final de octombrie, în Germania, în Spania sau în Regatul Unit, dar cel mai des se întâlnește în Germania. Locuitorii din regiunea Baden Wurttemberg vor simți cel mai mult efectele fenomenului, cauzat de un praf saharian.

Praful din Sahara migrează dinspre sud și va ajunge în zilele următoare în Germania și posibil și în Spania sau în Marea Britanie. Precipitațiile vor fi unele abundente, cu nori negri, denși, și fulgere pe alocuri. Pe data de 25 octombrie sunt așteptate temperaturi între 10 și 17 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cum explică meteorologii ”ploaia de sânge”?

În anul 2009, ”ploaia de sânge” a căzut și în Australia, oamenii de aici speriindu-se foarte tare, crezând că Dumnezeu s-a înfuriat pe ei. Puțini știau că s-a mai repetat și în alți ani, iar meteorologii au venit cu explicații concrete, pentru a potoli temerile.

”Ploaie de sânge” este, de fapt, un termen care se utilizează pentru ploaia care transportă nisip din deșert. În timp ce picăturile de apă se îmbină cu praful saharian se creează o culoare ușor roșiatică, dar și un praf care se poate depune peste case, mașini sau pe străzi.

ADVERTISEMENT

Furtunile de nisip din Sahara sunt responsabile, de obicei, pentru praful care se răspândește către Europa. ”Este un termen destul de grandios pentru particulele fine de nisip de deșert care sunt zdrobite de vânt și se amestecă cu umiditatea din nori”, a explicat un reprezentant al agenției Met Office.

”Nisipurile colorate diferite din Sahara înseamnă că ploaia și stratul pe care îl lasă poate varia în culoare. Poate fi roșiatic, dar este destul de rar. Este mai probabil să fie de culoare nisipoasă sau maro. Nu este atât de spectaculos pe cât pare.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se datorează faptului că există o concentrație mai mare de nisip într-un timp destul de scurt. Ploile mai abundente și mai prelungite pur și simplu sfârșesc prin a spăla reziduurile”, a  declarat și expertul în meteorologie Philip Eden, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT