News

Video. Apariție neobişnuită pe cerul Insulei de Nord, din Noua Zeelandă. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul

Rețelele de socializare din Noua Zeelandă au fost asaltate cu imagini și mărturii despre evenimentul remarcat joi, pe cerul Insulei de Nord. Unii oameni au auzit sunete ciudate, iar altora li s-a ridicat părul pe cap.
07.07.2022 | 17:06
Video Aparitie neobisnuita pe cerul Insulei de Nord din Noua Zeelanda Cum explica oamenii de stiinta fenomenul
Imagine înregistrată de camera de bord a unui instalator neozeelandez. Foto: captură foto YouTube - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Din cauza străfulgerării observate pe cer la ora 13:39 au fost și neozeelandezi care au crezut că Insula de Nord este afectată de un cutremur. După ce au urmărit filmarea publicată de un martor, oamenii de știință au declarat că în prim-plan a fost un eveniment foarte rar: zborul unui meteorit în timpul zilei.

Video cu meteoritul văzut pe cerul Insulei de Nord

Locuitorii de pe Insula de Nord au inundat rețelele de socializare cu rapoarte despre obiect. Unii au descris că au auzit un sunet asemănător cu sunetul unui cutremur. Alții au raportat zgomote ciudate, pocnituri, o minge de foc și o străfulgerare uriașă care a străbătut cerul joi după-amiază.

ADVERTISEMENT

Unii au spus că li s-a ridicat părul pe cap, iar alții au dezvăluit că geamurile locuințelor au fost zdruncinate. Au fost și câteva mărturii despre o dâră sau o explozie de lumină, urmată de o dâră de fum, conform theguardian.com.

În fața acestor informații, seismologii de la Geonet au detectat o presupusă undă sonoră generată de obiect. În același context, meteorologii de la Metservice cred că au detectat pe radar obiectul sau urma de fum a acestuia.

ADVERTISEMENT

Instalatorul Curtis Powell este cel care a surprins fenomenul pe camera sa de bord în timp ce conducea la nord de Shannon. “Conduceam spre locul de muncă din Shannon când am văzut o linie albastră căzând pe cer. Apoi am văzut o lumină strălucitoare masivă.

Camera de bord înregistra și am descărcat înregistrarea video.  Un spectacol unic în viață“, a spus instalatorul, a cărui experiență a devenit foarte populară pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Unii au crezut că este cutremur

Am crezut că este un cutremur, dar nu a sunat corect. A sunat mai degrabă ca un camion mare și greu, dar nu erau camioane în apropierea casei noastre în acel moment. Casa a vibrat și ea ușor“, a scris un internaut pe Twitter.

Doctorul Duncan Steel, un cercetător spațial din Wellington care a lucrat pentru NASA, a declarat că obiectul a fost probabil o bucată de meteorit. El a mai completat că observarea unuia în timpul zilei este o experiență rară.

ADVERTISEMENT

În viața mea am văzut un singur meteorit pe timp de zi. Asta se datorează macrometeoriților din atmosferă care vin foarte repede, de obicei cu 30 km pe secundă.

Pentru a fi văzut în timpul zilei ar trebui să fie destul de mare. Ceva de mărimea unei mingi de rugby sau mai mare. Asta îi face rari.”

Allan Gilmore, de la Observatorul Mt John al Universității Canterbury, a declarat că meteoriții și încărcătura electrică care îi însoțește pot avea efecte surprinzătoare pentru unii oameni: “Persoanele cu părul creț îl aud adesea, în timp ce persoanele care nu au părul creț nu îl aud“, a spus Gilmore.

Dr. Ian Griffin, directorul Muzeului Otago, a îndemnat publicul să păstreze fotografiile sau înregistrările video: “S-ar putea să le putem folosi pentru a triangula poziția obiectului și locul în care a aterizat. Dacă a aterizat.”

 

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant