News

Ce este programul HAARP? Teoreticienii conspirației îl folosesc ca să învinovățească SUA pentru cutremurul devastator din Turcia

Conspiraționiștii au lansat teorii lipsite de dovezi potrivit cărora seismul din Turcia ar fi fost provocat de o armă secretă care ar aparține armatei americane, HAARP.
08.02.2023 | 18:57
Ce este programul HAARP Teoreticienii conspiratiei il folosesc ca sa invinovateasca SUA pentru cutremurul devastator din Turcia
Cutremurul care a devastat Turcia a atras teorii ale conspirației Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Lumea este încă în stare de șoc după cutremurele teribile cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 care au lovit luni, 6 februarie, Turcia și Siria, iar bilanțul victimelor continuă să crească. Până în prezent, peste 7.800 de persoane au fost ucise de cutremure, iar alte zeci de mii au fost rănite. Mii de clădiri au fost reduse la ruine, în timp ce sute de mii de persoane au căutat adăpost.

Teorii ale conspirației despre cutremurul din Turcia

Cu toate acestea, potrivit The Guardian, există temeri că bilanțul victimelor va crește, Organizația Mondială a Sănătății estimând până la 20.000 de morți. Într-un tweet, seismologul Susan Hough, de la US Geological Survey, a comparat magnitudinea primului cutremur din Turcia cu cea a Marelui Cutremur din San Francisco din 1906, care a ucis peste 3.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Pe fondul situației catastrofale, o parte a rețelelor de socializare este ocupată cu teorii ale conspirației care sugerează implicarea omului în acest cutremur mortal. O serie de videoclipuri, care arată străfulgerări de lumină în momentul cutremurului, sunt postate pe rețelele de socializare, susținând că seismul a fost produs în mod artificial. Unii utilizatori cred că acestea nu sunt normale în cazul cutremurelor.

De asemenea, un utilizator a făcut legătura între cutremur și HAARP – The High-frequency Active Auroral Research Program – un centru de cercetare din SUA care studiază proprietățile și comportamentul ionosferei.

ADVERTISEMENT

Ce este HAARP?

Potrivit Universității din Alaska Fairbanks, HAARP, prescurtarea de la High-frequency Active Auroral Research Program, este cel mai puternic emițător de înaltă frecvență din lume pentru cercetarea ionosferică. Ionosfera este zona în care atmosfera terestră se întâlnește cu spațiul.

După cum afirmă NASA, “ionosfera se întinde aproximativ între 50 și 400 de mile deasupra suprafeței Pământului, chiar la marginea spațiului. Împreună cu atmosfera superioară neutră, ionosfera formează granița dintre atmosfera inferioară a Pământului – unde trăim și respirăm – și vidul din spațiu”.

ADVERTISEMENT

HAARP a devenit un subiect popular al teoriilor conspirației privind utilizarea sa pentru modificarea vremii sau controlul minții. Președintele Venezuelei, Hugo Chávez, a acuzat HAARP pentru cutremurul din 2010 din Haiti, care a avut o magnitudine de 7,0. Bilanțul victimelor a fost de circa 300.000 de morți.

În urma cutremurelor din Turcia și Siria, conspirațiile au circulat sub hashtag-ul #HAARP cu peste 102.000 de tweet-uri, relatează publicația Gercek News. Pe Twitter sunt postate o serie de videoclipuri care arată fulgere în momentul cutremurului, susținând că seismul a fost generat artificial.

ADVERTISEMENT

Unul dintre utilizatorii rețelei a scris: “Cutremurul din Turcia pare o operațiune punitivă (HAARP) a NATO sau a SUA împotriva Turciei. Videoclipul arată fulgere, care nu sunt normale în cazul cutremurelor, dar care se întâmplă întotdeauna în cadrul operațiunilor HAARP”.

În realitate, fenomenul, cunoscut sub numele de lumini de cutremur, a fost bine documentat. De asemenea, rămâne neclar dacă pâlpâirea din videoclip este de fapt de la fulgere sau de la o substație a rețelei electrice care a fost avariată în timpul cutremurului.

Un altul susține că: “Nu există COINCIDENȚE. Turcia a respins o extindere a NATO în urmă cu o săptămână, iar acum se confruntă cu un cutremur masiv. HAARP”.

O altă teorie postată pe Twitter: “Trist să aud despre cutremurul din Turcia. Este foarte suspect faptul că au fost fulgere pe cer înainte de dezastru. Dacă nu știți ce este proiectul HAARP, atunci căutați. Întâmplător când Turcia devenea un ghimpe în coasta NATO în ceea ce privește Rusia”.

 

Cu toate acestea alți utilizatori îi ironizează pe cei care răspândesc această teorie. “Twitter-ul turc pare să creadă că americanii au folosit HAARP pentru a provoca cutremurul”.

În furtuna de tweet-uri, au apărut și cele care atrag atenția că videoclipul care circulă este datat 2022, nu 2023. Un utilizator a scris pe Twitter: “Balonul din 2023 a fost distragerea atenției de la HAARP din 2022? WOW!”

Nici internauții din România nu au ratat aceste conspirații. Jurnalistul Pavel Lucescu citează exemplul unei persoane cu un CV aparent impresionant, care susține că seismele devastatoare care au lovit Turcia și Siria sunt ”seisme induse”.

La rândul său, jurnalistul Mihai Ghiduc explică cum a ajuns teoria despre HAARP să fie vehiculată după fiecare cutremur.

Oamenii de știință și meteorologii spun că HAARP nu poate modifica vremea, cu atât mai puțin provoca cutremure. Jessica Matthews, managerul programului HAARP de la Universitatea din Alaska Fairbanks, a declarat anterior pentru USA TODAY că intervalele de frecvență transmise de HAARP “nu sunt absorbite nici în troposferă, nici în stratosferă – cele două niveluri ale atmosferei care produc vremea de pe Pământ”.

Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică HAARP să fie invocat ori de câte ori are loc un dezastru natural. S-a vehiculat că un cutremur similar din Iran ar fi opera SUA, atunci când tensiunile cu această țară erau mari.

ADVERTISEMENT