Life

Ce este şocul anafilactic şi cum se manifestă. Simptomele care nu ar trebui ignorate

Ce este şocul anafilactic şi cum se manifestă. Câteva minute pot face diferența între viață și moarte, așa că trebuie cunoscute simptomele bolii.
24.10.2022 | 16:42
Ce este socul anafilactic si cum se manifesta Simptomele care nu ar trebui ignorate
Ce este şocul anafilactic şi cum se manifestă. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ce este șocul anafilactic, boala cunoscută sub numele de anafilaxie. Anumite simptome nu trebuie ignorate, deoarece se poate ajunge inclusiv la deces.

Ce este șocul anafilactic. Cum se manifestă, de fapt

Șocul anafilactic este răspunsul corpului la anumite alimente sau substanțe cu potențial alergen. Reacția față de această substanță alergeni este una extrem de rapidă și apare la cel mult jumătate de oră după contactul cu acești factori, organismul formând un răspuns autoimun.

ADVERTISEMENT

Tocmai pentru că reacția este  foarte rapidă, la fel de repede trebuie să ne mișcăm și atunci când acționăm în cazul unei persoane care suferă un șoc anafilactic.

Anafilaxia se manifestă, de fapt, prin umflarea țesuturilor, prin erupții cutanate și scăderea tensiunii. Organismul este pe scurt într-un șoc deoarece tensiunea arterială scade brusc și căile respiratorii se îngustează, persoana care intră în șoc fiind incapabilă să mai respire.

ADVERTISEMENT

Care sunt simptomele care nu trebuie ignorate. Pot face diferența între viață și moarte

Există mai multe simptome ale bolii care ne dau de înțeles că o persoană are șoc anafilactic. Având în vedere rapiditatea cu care se instalează în organism șocul, intervenția trebuie să fie foarte rapidă și simptomele să fie cunoscute inclusiv de persoana în cauză care poate solicita ajutorul.

Șocul anafilactic se poate observa la nivelul pielii, prin erupții, paliditate, cianoza sau eritem.

ADVERTISEMENT

Tot șocul anafilactic creează un edem la nivelul tractului respirator superior și a limbii, ceea ce poate duce inclusiv la deces.

De asemenea, șocul anafilactic se mai manifestă și prin un puls rapid, dar cu intensitate diminuată, senzații de greață și inclusiv vărsături, dar și senzația de amețeală și pierderea conștienței.

ADVERTISEMENT

Șocul anafilactic mai poate avea și simptome mai rare, cum ar fi o tuse seacă, convulsii, senzația de gust metalic sau furnicături și amorțeală la nivelul pielii.

Cele mai comune substanțe sau alergeni care produc șocul anafilactic sunt cele din arahide, alune, nuci, fructele de mare, lapte sau kiwi. Inclusiv veninul de albine, viespi sau păianjeni poate provoca șoc anafilactic.

Șoc anafilactic se mai poate face și de la anumite noxe sau mirosul puternic de clor ori de la anumite materiale sintetice, inclusiv latex.

ADVERTISEMENT
Tags: