Fotbal international

Ce fac după 34 de ani artiștii din acel spectacol Steaua – Barcelona. Unii sunt analiști TV, alții taximetriști, unii la pensie, iar 4 ne-au părăsit!

06.05.2020 | 22:07
Ce fac dupa 34 de ani artistii din acel spectacol Steaua  Barcelona Unii sunt analisti TV altii taximetristi unii la pensie iar 4 neau parasit
Ce fac după 34 de ani artiștii din acel spectacol Steaua - Barcelona. Unii sunt analiști TV, alții taximetriști, unii la pensie, iar 4 ne-au părăsit!
ADVERTISEMENT

7 mai 1986 rămâne momentul de magie din istoria fotbalului românesc și probabil că așa se va întâmpla foarte mulți ani de acum înainte. Au trecut 34 de ani de la acel eveniment de neuitat şi FANATIK vă invită să parcurgem împreună încă odată distribuţiile celor două echipe la acel moment, pentru a vedea ce fac acum cei care s-au luptat pentru trofeu de o parte şi de alta.

Steaua – Barcelona, ce fac după 34 de ani artiștii din finala de la Sevilla

La Sevilla, pe pământ iberic Steaua părea a fi victima perfectă pentru o Barcelonă avidă să pună în vitrina clubului primul trofeu al Cupei Campionilor Europeni. Echipa lui Terry Venables, cu scoțianul Archibald în atac și cu metronomul german Bernd Schuster la mijloc, părea un fel de Goliath.

ADVERTISEMENT

Și, totuși, minunea s-a produs. Steaua nu a mai repetat superbul joc de la București din semifinala retur cu Anderlecht și a acceptat dominarea catalană metru cu metru. Însă centimetru cu centimetru jucătorii lui Emerich Jenei s-au apărat ca la Mărășești, ridicând baricade umane de netrecut.

Eroul Duckadam este președinte de imagine la FCSB

Helmut Duckadam, portarul Stelei din finala de la Sevilla este în prezent preşedinte de imagine la FCSB.

ADVERTISEMENT

Ştefan Iovan, stânca din partea dreaptă a apărării, este coordonator al Centrului de copii şi juniori de la CSA Steaua, echipa Armatei din liga a 4-a.

Adrian Bumbescu, fundaşul central de oţel, zis şi “Colonelul”, este coleg cu Iovan la centrul de juniori al CSA Steaua.

ADVERTISEMENT

Miodrag Belodedici i-a fost lui Bumbescu partenerul din zona centrală a apărării, jucător de un mare rafinament tehnic pe postul său, poreclit Căprioara. Acum ocupă funcţia de director al Departamentului de Tineret al FRF şi ambasador EURO 2020.

Ilie Bărbulescu a murit în februarie 2020

Ilie Bărbulescu, fundaşul stânga fără plămâni, a murit la începutul lunii februarie a acestui an, în urma unui infarct.

ADVERTISEMENT

Mihail Majearu a ratat o lovitură de departajare la Sevilla. A jucat la Steaua până în 1988, după care a trecut pe la Inter Sibiu, Panahaiki în Grecia, Corvinul Hunedoara şi CFR Timişoara. În ultimul timp, s-a retras la casa lui de lângă București.

Succesul lui Boloni și drama lui Lucian Bălan

Ladislau Boloni, alt nume mare din istoria fotbalului românesc, este în prezent antrenor la echipa belgiană Antwerp.

Lucian Bălan a fost titular în finală ca urmare a faptului că tocmai căpitanul echipei, Tudorel Stoica, era suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene. Lucian Bălan a decedat în 2015, la vârsta de 56 de ani. A fost vorba de o sinucidere cu supradoză de medicamente, după ce mai ratase o tentativă similară în 2010. Lipsurile materiale şi patima pentru alcool l-au adus în faţa acestui deznodământ.

Surpriza Anghel Iordănescu

Gavrilă Pele Balint, astăzi analist pentru canalul Digi Sport, era unul dintre cei mai tineri jucători ai echipei. El şi Lăcătuş i-au cerut lui Jenei să bată lovituri de departajare şi Balint a fost unul dintre cei doi care a marcat, la fel şi Lăcătuş. În 2019 a fost internat de urgenţă şi i s-au montat două stenturi la inimă.

Anghel Iordănescu a fost marea surpriză pregătită de Emerich Jenei la Sevilla. Este general al Armatei Române şi a ajuns la vârsta de 70 de ani, pe care a împlinit-o pe 4 mai. S-a retras din antrenorat după EURO 2016.

Marius Lăcătuş este cel de-al doilea jucător al Stelei care a transformat o lovitură de pedeapsă în finală. Actualmente e liber de contract după ce a demisionat din funcţia de antrenor la CSA Steaua în 2019.

Victor Piţurcă a demisionat în ianuarie 2020 din funcţia de antrenor la Craiova şi este în prezent liber de contract

Blândul nea Imi

Marin Radu II a intrat câteva minute, pe final, la Sevilla. În prezent este şeful centrului de copii şi juniori de la Mioveni.

Emerich Jenei a fost omul de pe banca tehnică. Are acum 83 de ani şi trăieşte la Oradea. După succesul de la Sevilla a fost chemat la echipa naţională, cu care a mers în 1990 la CM din Italia. A mai pregătit naţionala în anul 2000, la Euro, dar şi Steaua în alte trei rânduri. Un an a fost şi selecţioner al Ungariei.

Și ei s-au aflat la Sevilla

Din lotul de la Sevilla au mai făcut parte, fără a juca, portarul Dumitru Stângaciu, care a stat în Ghencea până în 1995, după care a jucat la Vanspor şi Kocaelispor în Turcia, fundaşul Anton Weissenbacher, care din 1987 a trecut la Craiova şi a mai jucat la Oradea, iar din 1991 a plecat la Trier, în Germania, unde e stabilit şi în prezent şi mijlocaşul Constantin Pistol, care nu a prea mai avut apoi succes în fotbal şi la un moment devenise şofer de taxi.

Memorialul anual de golf „Javier Urruti” în cinstea portarului Barcelonei

Francisco Javier González Urruticoechea, pe scurt Urruti, a fost portarul Barcelonei, club la care şi-a încheiat cariera în 1988. Din nefericire, în 2001 a murit în urma unui teribil accident rutier. În cinstea sa se joacă anual un turneu de golf, Memorialul Javier Urruti.

Fundaşul dreapta a fost Gerardo Miranda, care în 1988 a plecat la Las Palmas, în 1990 încheind aici cariera. S-a stabilit în localitatea din Insulele Canare, unde deţine o afacere în domeniul alimentar.

Alexanco, antrenor la Craiova și la Național

Unul dintre cei doi fundaşi centrali a fost Miguel Bernardo Bianquetti, mai pe scurt Migueli. S-a retras din fotbal în 1988, de la Barcelona. A fost consilier în timpul mandatului prezidenţial al lui Sandro Rosell, după care a preferat să își vadă de viaţa de pensionar.

Jose Ramon Alexanco a fost căpitanul echipei şi unul dintre cei care nu l-au putut învinge de la punctul cu var pe Duckadam. În prezent este director al academiei lui Mamelodi Sundowns (Africa de Sud). Alexanco a avut multe conexiuni cu fotbalul românesc, el având în CV-ul de antrenor două echipe din România: Craiova şi Naţional. Între 2000 şi 2002 a fost secund la Barcelona.

Pedraza a pierdut bătălia cu cancerul

Julio Alberto Moreno a fost fundaşul stânga. A jucat la Barcelona până în 1991. Ocupaţia actuală este să ţină discursuri despre lupta împotriva depresiei şi a consumului de droguri. Poate și pentru că după retragere a suferit o teribilă depresie, pe care a învins-o foarte greu.

Angel Pedraza a ratat şi el o lovitură de departajare în finală, dar mult mai important este faptul că în 2011, suferind de cancer, a pierdut cel mai important meci, cel cu cu viaţa. Cariera sa la Barcelona s-a încheiat în 1988, după care au urmat şapte ani foarte buni la Mallorca.

Schuster, omul care a trecut pe la toate cele trei puteri din Spania

Bernd Schuster era vedeta catalanilor. Momentan e liber de contract, ultima oară a antrenat-o pe Dalian Yifang până în februarie 2019. Fotbalist foarte bun la mijlocul terenului, este printre puţinii care se poate lăuda că a jucat în cariera sa la toate cele trei mari puteri din Spania, în ordine Barcelona, Real Madrid şi Atletico Madrid. Din 1997 este antrenor, timp de un an activând şi la Real Madrid.

Victor Munoz era un alt jucător cheie la catalani, cu 60 de selecţii în echipa naţională. Mijlocaş central, el a rămas pe Nou Camp până în 1988, după care a ajuns la Sampdoria, în Serie A şi pe final de carieră la Saint Mirren, în Scoţia. Din 1996 a devenit antrenor, trecând şi pe la Panathinaikos sau Neuchatel Xamax. Acum este liber de contract, ultima oară a pregătit echipa BS University, echipă a Universităţii din Hebei.

Archibald, favoritul lui Venables

Ultimul mijlocaş, cel stânga, a fost Marcos, al treilea jucător care a ratat în faţa lui Duckadam. A stat până în 1987 la Barcelona, după care a revenit la Atletico Madrid, club de unde debarcase în 1982 pentru a juca pe Nou Camp. În prezent este analist al emisiunii Tablero Deportivo de la Radio Nacional de Espana.

În atac scoţianul Steve Archibald a fost complet anihilat de Bumbescu. El a rămas la Barcelona până în 1988, după care a mai avut încă șase echipe până la retragerea în 1996, de la echipa din liga a patra scoțiană East Fife. Deţine compania Energia Valencianista , care are ca activitate energia captată natural de la soare.

Pichi Alonso doar rezervă, după ce calificase Barca în finală

Francisco Carrasco este actualmente analist Mundo Deportivo şi la emisiunea El Chiringuito. A rămas la Barcelona până în 1989, după care trei ani a jucat în Franța, la Sochaux.

Angel “Pichi” Alonso Herrera a intrat abia în prelungiri și este al patrulea jucător care nu l-a putut bate pe Duckadam. Acum este editorialist la cotidanul catalan Sport, analist Movistar+ şi Cope. După ce a plecat în 1986 de la Barca a jucat în vecini la Espanyol, cu care iar a ratat în fața lui Leverkusen o lovitură de departajare.

Terry Venables s-a retras din antrenorat în 2003

Josep Moratalla a fost alt jucător trimis pe parcurs de Terry Venables pe teren. A jucat pe Nou Camp până în 1988. Acum este preşedintele “Agrupació Barça Jugadors” (grupul foştilor fotbalişti ai Barcelonei).

Terry Venables are 77 de ani și s-a retras din antrenorat în 2003, de la Leeds United, deși au mai existat până acum patru ani multe oferte, respinse de omul care a pierdut în 1986 totul cu Barca: titlu în La Liga, Cupa Spaniei și Cupa Campionilor Europeni.

ADVERTISEMENT