Life

Ce face acum Sabina, “fetiţa cu bentiţa tricoloră”. Cum arată la 10 ani de la scandalul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Ce face în prezent Sabina, “fetiţa cu bentiţa tricoloră”. Acum aproape 10 ani, tânăra a creat un mare scandal de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
01.12.2022 | 15:05
Ce face acum Sabina fetita cu bentita tricolora Cum arata la 10 ani de la scandalul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
Ce s-a ales de Sabina, fetița cu bentiță tricoloră. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sabina, “fetița cu bentiță tricoloră”, a provocat un mare scandal acum aproape un deceniu, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Cum arată și ce face în prezent?

Ce face și cum arată acum Sabina, “fetiţa cu bentiţa tricoloră”

În urmă cu aproape un deceniu, Sabina Elena, o elevă a Liceului “Korosi Csoma Sandor”, din Covasna, a decis să poarte bentiță tricoloră de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

ADVERTISEMENT

Gestul fetei a fost lăudat de români, însă extremiștii au condamnat-o pentru felul în care a apărut. Curajul adolescentei a avut consecințe serioase în primăvara anului 2013.

Astfel, “fetița cu bentiță tricoloră” a devenit simbolul protestelor care s-au declanșat în mai multe orașe din România.

ADVERTISEMENT

Mai mult, inclusiv colegii și profesorii de la școală au criticat-o pentru faptul că a sfidat comunitatea maghiară.

La momentul respectiv, Sabina a povestit că diriginta a certat-o și i-a smuls bentița tricoloră de pe cap.

ADVERTISEMENT

“Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, pe care nu pot să le reproduc.

Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap. Până la urmă, mi-a luat-o.”, povestea Sabina pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Adolescenta a primit și amenințări pe rețelele sociale, iar polițiștii din Covasna au deschis dosar penal cu autor necunoscut.

Consiliul Național al Elevilor i-a luat apărarea Sabinei după gestul de a purta bentița tricoloră de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

“Este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a ‘îndrăznit’ să poarte o banderolă cu tricolorul României!”, spuneau atunci reprezentanții Cosiliului Național al Elevilor, notează Gândul.

Sabina are 23 de ani și s-a mutat la București, între timp. După absolvirea liceului, “fetița cu bentiță tricoloră” studiază în prezent la Academia de Studii Economice (ASE) din București.

Sabina Elena fetița cu bentiță tricoloră
Așa arată acum Sabina, fetița cu bentiță tricoloră. Sursa foto: Facebook

Pe contul său de Facebook încă mai există imagini îndrăznețe din perioada adolescenței. În ultimii ani, Sabina a devenit o tânără matură și puternică.

ADVERTISEMENT