News

Ce face România pentru a combate o criză alimentară. Anunțul ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu

Tot mai multe voci de la nivel mondial vorbesc de o iminentă criză alimentară, apărută pe fondul conflictului din estul Europei. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, explică ce soluții are România.
19.05.2022 | 23:59
Ce face Romania pentru a combate o criza alimentara Anuntul ministrului agriculturii Adrian Chesnoiu
O criză alimentară e tot mai probabilă în lume. Ce soluții are România. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cele aproape trei luni de război din Ucraina au accentuat lipsa de bunuri la nivel mondial, iar o criză alimentară este din ce în ce mai aproape de majoritatea statelor.

O criză alimentară e tot mai probabilă în lume. Ce soluții are România

Ministrul agriculturii din Guvernul Ciucă, Adrian Chesnoiu, a explicat care este situaţia necesarului de consum şi cum se pregătește România pentru o eventuală criză alimentară.

ADVERTISEMENT

Oficialul vine cu vești bune pentru populație și spune că țara noastră nu se află în situația altor state, unde penuria de materii prime este accentuată.

România, spune Chesnoiu, încă stă bine pe fondul unor recolte record de cereale din ultimii ani.

”Desigur la nivel global se discută de această criză alimentară şi este vorba, în general, de statele care nu-şi pot asigura materiile prime din care se obțin produsele agro-alimentare procesate.

ADVERTISEMENT

Evident că România nu este în această situaţie. Noi am reuşit să obținem un necesar de surplus faţă de nevoile de consum la principalele materii prime din agricultură.

Aş putea să dau exemplu anul 2020 când am obținut la grâu o recoltă de 6,5 milioane de tone, în condițiile în care necesarul de consum al României este între 4,5 milioane de tone

ADVERTISEMENT

Am avut un surplus de 2,5 milioane de tone, care încadrându-se pe excedent, a fost exportată şi comercializată către acele state care nu pot asigura necesarul de consum intern, spune oficialul Executivului, la Antena 3.

Guvernul anunță un contact permanent cu fermierii și cu procesatorii

Ministrul Chesnoiu apreciază că anul agricol în curs este departe de a fi comparabil cu anul 2020, dar nici nu vom avea probabil producțiile obținute în 2021 când condițiile de producție au fost aproape de cele ideale şi s-a obținut capacitatea maximă la cereale.

ADVERTISEMENT

Date fiind aceste condiții, autoritățile se pregătesc de posibile situații neplăcute. Astfel, conform oficialului din Guvern, se păstrează o legătură constantă cu fermierii și procesatorii.

”Noi suntem permanent în contact cu fermierii, cu procesatorii din România ca să ne asigurăm că necesarul de consum intern este stabil şi nu este periclitat”, a mai Adrian Chesnoiu, la același post de știri.

ADVERTISEMENT