Life

Ce gafă a făcut Dana Budeanu. Motivul pentru care a fost reclamată de o familie care are un copil cu dizabilități

Gafa făcută de Dana Budeanu. O familie cu un copil cu dizabilități a reclamat-o la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
12.03.2023 | 15:59
Ce gafa a facut Dana Budeanu Motivul pentru care a fost reclamata de o familie care are un copil cu dizabilitati
Cum a deranjat Dana Budeanu o familie de români, din Suedia. Sursa foto: Antena 3 CNN
ADVERTISEMENT

Dana Budeanu a stârnit noi controverse în spațiul public. Celebra creatoare de modă s-a ales cu o plângere la CNCD, formulată de către o familie de români din Suedia, din cauză că a folosit un cuvânt ofensator într-o postare pe rețelele de socializare.

Dana Budeanu, reclamată la CNCD de către o familie de români din Suedia. Ce gafă a făcut

Dana Budeanu a făcut o gafă de proporții pe contul personal de facebook. A utilizat cuvântul ”handicapat”, într-un clip video, de pe 7 martie, în care făcea referire la persoanele care și-au pregătit bagajele, în cazul unui seism major.

ADVERTISEMENT

Filmulețul durează 31 de secunde, iar cuvântul ”handicapt” este distorsionat audio. ”Știu eu vreo doi care și-au făcut bagajul pentru cutremur. Ce ți-ai pus în bagajul tău pentru cutremure, handicapatule?”, spune Dana Budeanu în postarea video.

Formularea vedetei i-a deranjat pe Andrei Mihai și Nicoleta, doi soți care sunt de cinci ani stabiliți în Suedia, alături de cei doi copii ai lor, printre care un băiat cu dizabilități. Drept urmare, părinții au luat atitudine și au reclamat-o pe Dana Budeanu la CNCD.

ADVERTISEMENT

Tatăl băiețelului a fost cel care a văzut prima oară videoclipul și l-a salvat, după care a făcut demersul menționat. În plângere, bărbatul îi cere Danei Budeanu să prezinte public scuze pentru că a folosit termenul ”handicapat” în sens peiorativ.

Bărbatul atrage atenția că se pot crea stereotipuri negative despre persoanele care suferă de dizabilități, prin utilizarea unui limbaj neadecvat, mai ales de către persoane publice. Drept urmare, ele pot fi excluse de către cei din jur, respectiv discriminate.

ADVERTISEMENT

”Suntem profund dezamăgiți de comentariile jignitoare pe care le-ați făcut într-un videoclip recent publicat pe Facebook, în care ați folosit termenul “handicapat” într-un sens peiorativ. Aceste comentarii sunt extrem de ofensatoare și perpetuează stereotipuri negative despre persoanele cu dizabilități, ceea ce poate duce la discriminare și excluziune socială.

Prin intermediul acestei scrisori, dorim să vă solicităm să vă cereți scuze public pentru comentariile dumneavoastră și să vă angajați să promovați o cultură a respectului și toleranței față de persoanele cu dizabilități. Este important să ne asigurăm că toți cetățenii sunt tratați cu demnitate și respect, iar utilizarea unui limbaj jignitor nu are loc într-o societate civilizată”, a detaliat Andrei Mihai, în scrisoarea sa.

ADVERTISEMENT

De s-au mutat în Suedia Andrei Mihai și familia lui

Familia de români este mutată în Suedia, mai exact în orașul turistic Hjo, din 2018. Motivul care i-a determinat a fost tocmai atitudinea nepotrivită a multor români față de persoanele cu dizabilități.  În Suedia, acestea sunt tratate cu toleranța necesară, iar autoritățile le asigură tot ce au nevoie, inclusiv o infrastructură pe măsură.

”În Suedia, persoanele cu dizabilități sunt tratate cu respect in primul rând. Pot spune chiar că sunt discriminate în mod pozitiv și primesc absolut tot ajutorul de care au nevoie. Plecând de la echipamente gratuite, personal calificat care se ocupa de îngrijirea lor și terminând cu infrastructura care este 100% accesibilă persoanelor cu dizabilități. Aici mă refer atât la clădirile publice, cât și cele private”, a explicat Andrei Mihai pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT