Life

Ce înseamnă abrevierile SPCEP sau SPCLEP din buletin. Multă lume nu știe semnificațiile

Ce reprezintă prescurtările SPECEP sau SPCLEP din actul de identitate. Foarte puțini oameni știu acest aspect important.
13.10.2023 | 18:00
Ce inseamna abrevierile SPCEP sau SPCLEP din buletin Multa lume nu stie semnificatiile
Ce reprezintă prescurtările SPECEP sau SPCLEP din actul de identitate. Foarte puțini oameni știu acest aspect important. Sursa foto: destiut.ro
ADVERTISEMENT

Ce înseamnă abrevierile SPCEP sau SPCLEP din buletin. Multă lume nu știe semnificațiile care apar în documentul pe care toți cetățenii români încep să îl aibă asupra lor încă de la vârsta de 14 ani. Ce sunt aceste date, de fapt?

Ce reprezintă prescurtările SPECEP sau SPCLEP din actul de identitate. Foarte puțini oameni știu acest aspect important

Ce reprezintă prescurtările SPECEP sau SPCLEP din actul de identitate. O altă scurtătură care apare în buletin este SPCJEP. Foarte puțini oameni știu acest aspect important pe care autoritățile l-au implementat de multă vreme.

ADVERTISEMENT

Mai exact, acestea apar la rubrica: ”emis de…” și au legătură cu reședința fiecărui cetățean din România. Abrevierea poate fi diferită pentru fiecare persoană în parte. Spre exemplu, SPCEP înseamnă Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor.

De asemenea, SPCLEP este prescurtarea de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în timp ce SPCJEP reprezintă Serviciul Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect important care are legătură cu aceste indicative ne spune că în funcție de sectorul localității poate apărea pe actul de identitate sectorul de reședință sau localitatea de reședință. Buletinul este obligatoriu de la vârsta de 14 ani.

Ce înseamnă cifrele din CNP-ul din buletin

Codul numeric personal (CNP) a fost introdus pentru prima dată de fostul președinte comunist Nicolae Ceaușescu. Acesta este format din 13 cifre și este cel mai lung număr care apare în buletinul românesc, având o semnificație aparte.

ADVERTISEMENT

Prima cifră, notată cu S reprezintă sexul și perioada în care s-au născut oamenii. 1 este pentru bărbații veniți pe lume în intervalul 1900-1999, 2 este pentru femeile din aceeași perioadă. În plus, 3 sau 4 (masculin/feminin) este pentru persoanele care s-au născut în perioada 1800-1899.

De asemenea, dacă în certificatul de naștere apar cifrele 5 sau 6, atunci este vorba de cei care s-au născut în perioada 2000-2099. Următoarele 2 cifre din buletin, AA, reprezintă ultimele cifre ale anului nașterii.  (1995 – 95).

ADVERTISEMENT

LL reprezintă luna nașterii, care este curprinsă între 01 și 12, în timp ce ZZ înseamnă ziua nașterii, între 01 și 31. Totodată, JJ sunt informații care reprezintă județul sau sectorul în care s-a născut persoana sau unde avea domiciliul la momentul acordării CNP-ului.

NNN este un număr secvențial, între 001 și 999. Acesta se repartizează pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere. Ultima componentă din CNP, notată cu C, reprezintă o cifră de control.

Cod numeric personal
Ce înseamnă cifrele din codul numeric personal. Sursa foto: scientia.ro
ADVERTISEMENT