News

Ce înseamnă că Rusia a fost declarată stat sponsor al terorismului. “Propun ca PE să fie declarat sponsor al idioțeniei”

Parlamentul European a decis miercuri declararea Rusiei "stat sponsor al terorismului". Ce efecte are în realitate această decizie?
24.11.2022 | 17:24
Ce inseamna ca Rusia a fost declarata stat sponsor al terorismului Propun ca PE sa fie declarat sponsor al idioteniei
Uniunea Europeană nu are o listă a statelor teroriste Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentul European a luat miercuri, 23 noiembrie, decizia de a declara Rusia “stat sponsor al terorismului”, acuzând forțele sale armate de comiterea de atrocități în timpul războiului din Ucraina.

Ce înseamnă că Rusia a fost declarată stat sponsor al terorismului

“Am spus lucrurilor pe nume. Rusia nu este doar un stat care sponsorizează terorismul, ci statul care folosește mijloace de terorism”, a declarat eurodeputatul lituanian Andrius Kubilius, care a condus demersul pentru această rezoluție.

ADVERTISEMENT

“Recunoașterea acestui fapt de către Parlamentul European trimite un semnal politic clar. Europa, europenii nu vor să rămână pasivi, atunci când marele lor vecin încalcă toate standardele umanitare și internaționale”, a continuat el, relatează Kyiv Post.

Declarația sună ca o mișcare importantă, însă este o mișcare importantă la nivel simbolic, nu și în realitate.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că rezoluția a fost adoptată de Parlamentul European cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 de abțineri, Uniunea Europeană ca bloc nu are o listă oficială a statelor teroriste și nici o definiție legală a consecințelor pe care le-ar avea o astfel de desemnare.

Declarația de miercuri este, practic, o mustrare diplomatică internațională fără consecințe juridice.

ADVERTISEMENT

Cine poate declara o țară drept stat sponsor al terorismului?

Țările individuale pot desemna alte țări drept “state teroriste”, iar unele dintre acestea, printre care Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, au adăugat deja Rusia pe listele lor. Deși detaliile exacte variază ușor de la o țară la alta, această desemnare înseamnă, de obicei, întreruperea legăturilor comerciale și diplomatice cu țara vizată, impunerea de sancțiuni și izolarea internațională.

Consecințele acestei desemnări sunt direct legate de influența financiară și politică a țării care o impune – de exemplu, faptul de a nu avea voie să facă comerț cu o superputere globală este mult mai dăunător decât să nu ai voie să faci comerț cu o țară mai mică.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, lista americană a țărilor teroriste este cea care contează cel mai mult în prezent. Până acum, SUA au rezistat să facă această mișcare, care ar declanșa mai multe sancțiuni și ar elimina imunitatea de stat a oficialilor Moscovei.

În acest moment, doar patru țări – Coreea de Nord, Iran, Cuba și Siria – se află pe lista Departamentului de Stat al SUA.

Se va întâmpla ceva din cauza deciziei Parlamentului European?

Deputații europeni au îndemnat guvernele celor 27 de state membre ale UE să le urmeze exemplul, dar în acest moment nu este clar dacă vor mai face ceva.

De asemenea, ei au cerut Bruxelles-ului să pună în aplicare “cadrul legal” pentru a permite o listă a statelor teroriste, astfel încât Rusia să poată fi adăugată, deși pentru a fi implementat ar dura ceva timp.

Reacțiile Ucrainei și Rusiei

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ultimul atac rusesc asupra orașelor din Ucraina a fost un răspuns la decizia Parlamentului European.

Președintele Zelenski a salutat votul, declarând miercuri seara: “Rusia trebuie să fie izolată la toate nivelurile și trasă la răspundere pentru a pune capăt politicii sale de lungă durată de terorism în Ucraina și în întreaga lume”.

În tabăra cealaltă, purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a scris pe Telegram: “Propun să desemnez Parlamentul European drept sponsor al idioțeniei”.

UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

UE a impus deja opt runde de sancțiuni fără precedent vizând exporturile de petrol și înalți oficiali ai Rusiei de când președintele Putin a ordonat trupelor sale să atace în februarie.

Uniunea Europeană pregătește un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la atacul Moscovei asupra Ucrainei, a declarat joi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda.

“Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i diminua și mai mult capacitatea de a purta un război împotriva Ucrainei și pot anunța astăzi că lucrăm cu toată viteza la un al nouălea pachet de sancțiuni”, a declarat von der Leyen într-o conferință de presă, relatează Reuters.

“Și sunt convinsă că vom aproba foarte curând, împreună cu G7 și cu alți parteneri importanți, un plafon de preț global pentru petrolul rusesc. Nu ne vom odihni până când Ucraina nu se va impune în fața lui Putin și a războiului său ilegal și barbar”, a spus ea.

Von der Leyen nu a oferit detalii cu privire la măsurile pe care le-ar putea conține o nouă rundă de sancțiuni ale UE.

ADVERTISEMENT