Life

Ce înseamnă, de fapt, când aprinzi o candelă în casă. Cât este de important să faci acest lucru înainte de Paște

Ce reprezintă, de fapt, atunci când aprinzi o candelă în casă. Este foarte important să faci acest lucru. Ce trebuie să știe toți creștinii.
06.04.2024 | 18:30
Ce inseamna de fapt cand aprinzi o candela in casa Cat este de important sa faci acest lucru inainte de Paste
Ce înseamnă atunci când aprinzi o candelă în casă. Sursa foto: Unsplash/Jaclyn Moy
ADVERTISEMENT

Ce reprezintă atunci când aprinzi o candelă în casă. Acest obicei are o semnificație importantă, pe care este bine să o cunoască toți credincioșii.

Ce înseamnă, de fapt, când aprinzi o candelă în casă. Este foarte important să faci acest lucru

Multe persoane obișnuiesc să aprindă lumânări în casă, din diverse motive. Indiferent că fac acest lucru pentru cei vii, pentru cei care au trecut în neființă sau pentru a se ruga, este un obicei practicat de mulți creștini.

ADVERTISEMENT

Candela transmite, prin flacăra ei, Lumina lui Hristos, Care îi îndeamnă pe oameni următoarele: “Eu sunt Lumina lumii; cel ce-Mi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina Vieţii” (Ioan 8, 12).

Astfel, candela reprezintă o expresie a sufletului omului, care ar trebui să reflecte ceea ce trebuie să sălășluiască înăuntrul acestuia. Totodată, candela simbolizează credința în Dumnezeu, dar și viața pe Pământ, care se mistuie și se stinge mereu.

ADVERTISEMENT

În casele tuturor creștinilor este important să fie mereu aprinse candele. Acestea amintesc de lumina cu care Iisus Hristos luminează sufletele oamenilor.

Lumina are o mare însemnătate mai ales în noaptea Învierii. De Paște, sărbătoare cunoscută ca Învierea Domnului, preotul îi îndeamnă pe creștini “Veniți de luați lumina!”.

ADVERTISEMENT

Prin aprinderea candelei, creștinii aduc o mică jertfă lui Dumnezeu, deoarece a jertfit totul pentru omenire. De asemenea, candela le aduce aminte credincioșilor de caracterul luminos al sfântului în fața căruia o aprind. Sfinții sunt numiți și fii ai luminii, după cum precizează Doxologia.

“Făcliile aprinse fac să se înţeleagă că sfinţii (creştinii) au murit luminaţi de lumina credinţei şi acum strălucesc de lumina măririi, în patria de sus”, după cum a spus Fericitul Ieronim, conform Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, “Sfinţirile –  Lucrări ale Sfântului Duh”.

ADVERTISEMENT

Candela are o simbolistică importantă

Un alt motiv pentru care este important să aprindem candela este faptul că aceasta slujește drept mustrate pentru faptele mai puțin bune, dar și pentru gândurile și dorințele rele. În plus, candela ține departe puterile rele care pun uneori stăpânire pe oameni.

Candela dă un imbold de ardere de sine. Așa cum undelemnul şi fitilul ard în candelă, supuse voii omului, așa vor arde și sufletele oamenilor cu flacăra dragostei în toate pătimirile, care sunt supuse voii Domnului.

În final, candela se aprinde “ca să ne înveţe că după cum candela nu poate să se aprindă fără mâna noastră, nici inima noastră, aceasta candelă lăuntrică a noastră, nu poate să se aprindă fără focul sfânt al harului Dumnezeiesc, chiar dacă ar fi plină cu toate virtuţile – fiindcă toate virtuţile noastre sunt ca un combustibil, iar de la Dumnezeu este focul ce le aprinde”, potrivit Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi.

ADVERTISEMENT