News

Ce minister a cumpărat drone de peste 3 milioane de euro. Acestea vor fi folosite pentru a survola Delta Dunării

Ministerul Mediului a achiziționat 46 de drone ce vor fi folosite pentru măsurarea poluării și a detectării incendiilor.
10.03.2023 | 13:45
Ce minister a cumparat drone de peste 3 milioane de euro Acestea vor fi folosite pentru a survola Delta Dunarii
Dronele achiziționate de Ministerul Mediului vor monitoriza calitatea aerului Colaj: FANATIK Sursa foto: Hepta, Facebook Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunarii
ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a parafat, pe 8 martie 2023, un contract pentru “Furnizare sisteme aeropurtate dotate cu senzori și echipamente specifice activităţii de inspecție şi control din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului în scopul creșterii acurateței informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare”.

O dronă ce va fi folosită de Garda de Mediu a costat 73.250 euro

Este vorba despre 46 de drone dotate cu senzori şi echipamente specifice activității de inspecție și control care vor intra în custodia Gărzii Naționale de Mediu, iar acestea vor fi puse la dispoziţia Comisariatelor Județene ale Gărzii de Mediu din ţară. Se menționează că o atenție deosebită a fost acordată județelor cu un risc accentuat de poluare: Comisariatele Județene Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării, acestea fiind dotate cu câte un sistem aeropurtat suplimentar.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK,  valoarea contractului este de 16.680.000 lei (aproximativ 3,4 milioane euro), ceea ce înseamnă că o dronă a fost achiziționată cu 362.608 lei (aproximativ 73.250 euro). Dronele sunt dotate cu 45 module de senzori pentru monitorizarea calității aerului și 45 module de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit provenit de la deșeurile menajere.

De asemenea, sistemele aeropurtate mai au câte 15 module de senzori pentru monitorizarea incineratoarelor de deșeuri, 5 module de senzori pentru monitorizarea compușilor rezultați din industria prelucrării lemnului și două module de senzori pentru monitorizarea următorilor compuși: metil mercaptan, HCN, HCl, CS2, Cl. Mai mult, fiecare sistem va fi dotat cu cameră de termoviziune.

ADVERTISEMENT

Proiectul „Extinderea și monitorizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului  în scopul creșterii acurateței informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare” propune extinderea și modernizarea sistemului de monitorizare a calității aerului, prin completarea rețelei RNMCA (Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului), se specifică în caietul de sarcini.

Dronele vor fi folosite și noaptea, în zone greu accesibile

“În situația în care stațiile de monitorizare ale RNMCA înregistrează o tendință anormală de creștere a concentrațiilor de poluanți în atmosferă, deplasarea unui autolaborator este eficientă doar în condițiile în care personalul GNM poate identifica cu acuratețe arealul unde ar putea exista potențialele surse de emisii”, se mai arată în documentul întocmit de specialiștii de la Ministerul Mediului.

ADVERTISEMENT

“În cazul unor incendii spontane ale unor deșeuri pe depozite neconforme sau sesizări venite de la populație care reclamă un episod de disconfort olfactiv, reprezentanții GNM ar trebui să dețină echipamente performante care să poată parcurge teritoriul cu rapiditate, cu ajutorul cărora să restrângă arealul supus evaluării și analizei impactului. În același timp, trebuie să se țină cont și de faptul că aceste evenimente se pot întâmpla pe parcursul nopții, astfel că aceste echipamente de care ar trebui să dispună personalul GNM vor fi dotate cu sisteme pentru detectarea surselor, inclusiv pe noapte”, se mai menționează.

“Având în vedere necesitatea identificării cu acuratețe a unor surse de emisii responsabile unui incident de poluare, episod de poluare, disconfort olfactiv și ținând cont de orografia terenului și a dezvoltării urbanistice atât pe orizontală, dar mai ales pe verticală, fără delimitări foarte clare a zonelor industriale de cele rezidențiale, este evidentă nevoia de a achiziționa un instrument care să poate fi ridicat de la sol”, se mai arată în documentul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Dronele vor colecta, stoca și transmite datele către un computer

Specialiștii susțin că “o stație clasică la sol nu indică nivelul de poluare al unei singure surse de poluare, ci este rezultatul cumulat al mai multor surse de poluare, nefiind capabilă să ajute la identificarea unei surse unice de poluare. Dronele echipate cu sisteme de senzori de tip analizor au posibilitatea de a identifica aceste surse, care cumulat duc la rezultatele din stațiile RNMCA, având posibilitatea să fie dirijată pe “pană de poluant”.

Sistemul va avea un modul care va colecta, stoca și transmite datele către un computer pentru a putea vizualiza în timp real desfășurarea episodului de poluare sau al incendiului. Dacă se dorește supravegherea unei anumite zone/areal, aceste sisteme pot fi instalate pe clădiri inalte  sau stâlpi de comunicații, iar datele obținute să fie transmise către o aplicație centrală care poate să transmită o alarmă de tip “early warning” pentru un incendiu spontan.

Spre deosebire de stațiile RNMCA care sunt amplasate pe direcția predominantă a vântului, dronele pot fi utilizate atunci când se schimbă direcția predominantă vântului, contribuind astfel la o monitorizare mai complexă a calității aerului. De asemenea, aceste drone pot fi utilizate cu succes și când sunt semnalate poluări accidentale, atât în zonele urbane, cât mai ales în zonele rurale, unde nu există stații de monitorizare

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!