News

Ce minister a sprijinit cu fonduri firma înregistrată la adresa Fermei Dacilor. Programul a avut o valoare totală de 430 milioane euro

Firma Burebista Carmangerie SRL, înregistrată la adresa din Gura Vadului a Fermei Dacilor, a beneficiat de finanțare nerambursabilă.
08.01.2024 | 17:21
Ce minister a sprijinit cu fonduri firma inregistrata la adresa Fermei Dacilor Programul a avut o valoare totala de 430 milioane euro
Cornel Dinicu, patronul Fermei dacilor, se află în arest preventiv. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Pe 3 ianuarie 2024 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, și față de Adrian Ristin și Adelina Ilie, cei care administrau în acte afacerea pensiunii mistuite de incendiul în care au murit opt oameni. Ei sunt cercetați sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Firma  a primit 200.000 lei prin programul Start-Up Nation

Cornel Dinicu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în timp ce Ristin și Ilie au primit mandate de arestare la domiciliu. Cei trei au formulat contestații împotriva decizilor formulate de Judecătoria Ploiești, acestea urmând a fi judecate de Tribunalul Prahova pe 9 ianuarie. Adelina Ilie este partenera de viață a lui Dinicu, în timp ce Ristin este un prieten apropiat al acestuia.

ADVERTISEMENT

Adrian Ristin  nu este administrator doar la Ferma Dacilor Production SRL, ci și la Burebista Carmangerie SRL, firmă înregistrată la aceeași adresă din localitatea Gura Vadului, acolo unde funcționa complexul Ferma Dacilor. Adrian Ristin este unic asociat la această firmă, care a fost înființată în 2018.

Conform datelor consultate de FANATIK, Burebista Carmangerie SRL a accesat fonduri nerambursabile prin intermediul programului Start-Up Nation 2018. Numele firmei apare pe o listă cu alte societăți comerciale care au beneficiat de aceste plăți. Programul Start-Up Nation 2018 s-a deschis pe 28 decembrie 2018 pe site-ul oficial al Direcției politici antreprenoriale a Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

ADVERTISEMENT

Prin acest program, statul a dat ajutoare nerambursabile de câte 200.000 de lei (aproape 43.000 de euro) unor firme mici și mijlocii (IMM) noi, pentru investiții în România, valoarea totală a finanțărilor fiind de 430 milioane de euro, ceea ce înseamnă că aproximativ 10.000 de firme au beneficiat de acest ajutor.

Firmele au fost selectate la finanțare în ordinea punctajului

Burebista Carmangerie SRL a aplicat pentru acest ajutor la doar câteva luni de la înființare. Prin Start-Up Nation, ajutorul financiar nerambursabil este de 100%, ceea ce înseamnă că firma nu a fost obligată să participe cu aport propriu la investiția eligibilă, ca în cazul altor programe. De asemenea, TVA-ul pentru achizițiile făcute de firmă a fost decontat de stat, dacă firma nu era plătitoare de TVA și nu și-o putea deduce.

ADVERTISEMENT

La finalul perioadei de înscriere, care a durat 30 de zile, firmele au fost selectate la finanțare în ordinea punctajului obținut conform grilei oficiale și în limita bugetului disponibil, Burebista Carmangerie SRL numărându-se printre câștigători. Firmele participante au trebuit să îndeplinească mai multe condiții pentru a fi eligibile pentru acest program.

Astfel, una dintre condiții a fost ca firmele să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru, la data semnării contractului de finanțare. Solicitanţii care au avut datorii eşalonate nu au fost eligibili pentru a accesa programul.

ADVERTISEMENT

Ferma Dacilor Production a primit 60.000 euro de la stat

O altă condiție a fost ca firma beneficiară să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și să mențină locul de muncă ocupat, în locația de implementare a proiectului, cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Burebista Carmangerie SRL are rezultate financiare modeste, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK. Astfel, firma a avut cifră de afaceri 0 în 2018 și 2019. În 2019, când firma a beneficiat de ajutorul de 200.000 lei prin programul Start-Up Nation, a bifat o pierdere de 18.716 lei. În 2020, firma a început să funcționeze, astfel că s-au înregistrat o cifră de afaceri de 34.700 lei și un profit net de 32.231 lei.

În 2021, deși cifra de afaceri s-a mărit la 85.600 lei, profitul net a scăzut la doar 468 lei. În ultimul an pentru care există date disponibile, 2022, Burebista Carmangerie SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 38.300 lei și un profit net de 6.538 lei. Cealaltă firmă care activează la adresa din Gura Vadului, Ferma Dacilor Production SRL, a primit 60.000 euro de la stat în cadrul unui proiect demarat pentru sprijinirea IMMM-urilor în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT