News

Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat. A dat examenul la 47 de ani

Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat, examen de maturitate pe care l-a susținut când dictatorul avea 47 de ani.
01.04.2023 | 16:09
Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la BAC
ADVERTISEMENT

Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat? Lumea în general vorbește despre fostul dictator că era semianalfabet și un simplu ucenic de cizmar, care ar fi avut patru clase. Situația nu stă tocmai așa dacă e să analizăm documentele oficiale publicate de Arhivele Naționale ale României.

Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat?

Potrivit acestor documente, în noiembrie 1965 dictatorul Nicolae Ceaușescu i-a cerut ministrului învățământului de atunci echivalarea studiilor, după ce a absolvit Școala Superioară de Partid ”Ștefan Gheorghiu”. Așadar, Ceaușescu solicita să susțină echivalentul examenului de Bacalaureat la puțin timp după ce devenise șef al statului român.

ADVERTISEMENT

Ceaușescu a susținut examenul de limba română și matematică, fiind notat atunci cu nota 10 la ambele, lucru de altfel de așteptat. ”Noi documente privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu, păstrate la Arhivele Naționale ale României. Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc.

Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, au transmis reprezentanții Arhivelor Naționale.

ADVERTISEMENT
Notele lui Ceaușescu
Notele lui Ceaușescu

Arhivele Naționale au publicat, totodată subiectele primite de fostul lider comunist la examen, precum și rezolvările acestuia, în cadrul examenului de Bacalaureat. La limba română, Ceaușescu a primit prezentarea poeziei lui Mihai Eminescu, precum și opera lui Vasile Alecsandri.

Examenul la matematică
Examenul la matematică

Conform Gândul, doar un an mai târziu Ceaușescu își prezenta teza de licență, intitulată ”Unele probleme ale dezvoltării industriale în România în secolul al XIX-lea”. Ideile i-ar fi aparținut lui Ceaușescu în totalitate, însă altcineva l-ar fi ajutat să le treacă pe hârtie, conform istoricului Paul Niculescu-Mizil în ”O istorie trăită”.

ADVERTISEMENT

Într-un mod care poate fi considerat bizar, Ceaușescu a folosit aceeași lucrare și pentru a obține titlul de doctor, dar și titlul de președinte de onoare al Academiei de Științe Sociale și Politice a RSR. Mai mult, Ceaușescu s-a folosit de influența sa politică și a primit, de-a lungul vremii, șapte titluri de Doctor Honoris Causa din partea mai multor universități.

E vorba, mai exact, de Universitatea din București (1973), Bogota (1973), Lima (1973), Beirut (1974), Bahia Blanca (1973), Nisa (1975), Quezon (1975) şi Yucatan (1975). Recrutorul lui Ceaușescu în partid a fost un anume Vasile Dumitrescu, care a fost impresionat de sărăcia în care trăia tânărul, de atunci, viitor dictator.

ADVERTISEMENT

”Acesta era un copil de la țară, îmbrăcat sărăcăcios, cu ciorapii trași peste pantalonii rupți. Băiatul purta bocanci cu câteva numere mai mari și era bâlbâit, fiindu-i greu să spună două vorbe”, își aminte atunci Vasile Dumitrescu, conform documentelor din arhive.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân joi sub cod de caniculă prelungit. HARTĂ
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”