News

Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat. A dat examenul la 47 de ani

Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat, examen de maturitate pe care l-a susținut când dictatorul avea 47 de ani.
01.04.2023 | 16:09
Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la BAC
ADVERTISEMENT

Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat? Lumea în general vorbește despre fostul dictator că era semianalfabet și un simplu ucenic de cizmar, care ar fi avut patru clase. Situația nu stă tocmai așa dacă e să analizăm documentele oficiale publicate de Arhivele Naționale ale României.

Ce note a luat Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat?

Potrivit acestor documente, în noiembrie 1965 dictatorul Nicolae Ceaușescu i-a cerut ministrului învățământului de atunci echivalarea studiilor, după ce a absolvit Școala Superioară de Partid ”Ștefan Gheorghiu”. Așadar, Ceaușescu solicita să susțină echivalentul examenului de Bacalaureat la puțin timp după ce devenise șef al statului român.

ADVERTISEMENT

Ceaușescu a susținut examenul de limba română și matematică, fiind notat atunci cu nota 10 la ambele, lucru de altfel de așteptat. ”Noi documente privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu, păstrate la Arhivele Naționale ale României. Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc.

Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, au transmis reprezentanții Arhivelor Naționale.

ADVERTISEMENT
Notele lui Ceaușescu
Notele lui Ceaușescu

Arhivele Naționale au publicat, totodată subiectele primite de fostul lider comunist la examen, precum și rezolvările acestuia, în cadrul examenului de Bacalaureat. La limba română, Ceaușescu a primit prezentarea poeziei lui Mihai Eminescu, precum și opera lui Vasile Alecsandri.

Examenul la matematică
Examenul la matematică

Conform Gândul, doar un an mai târziu Ceaușescu își prezenta teza de licență, intitulată ”Unele probleme ale dezvoltării industriale în România în secolul al XIX-lea”. Ideile i-ar fi aparținut lui Ceaușescu în totalitate, însă altcineva l-ar fi ajutat să le treacă pe hârtie, conform istoricului Paul Niculescu-Mizil în ”O istorie trăită”.

ADVERTISEMENT

Într-un mod care poate fi considerat bizar, Ceaușescu a folosit aceeași lucrare și pentru a obține titlul de doctor, dar și titlul de președinte de onoare al Academiei de Științe Sociale și Politice a RSR. Mai mult, Ceaușescu s-a folosit de influența sa politică și a primit, de-a lungul vremii, șapte titluri de Doctor Honoris Causa din partea mai multor universități.

E vorba, mai exact, de Universitatea din București (1973), Bogota (1973), Lima (1973), Beirut (1974), Bahia Blanca (1973), Nisa (1975), Quezon (1975) şi Yucatan (1975). Recrutorul lui Ceaușescu în partid a fost un anume Vasile Dumitrescu, care a fost impresionat de sărăcia în care trăia tânărul, de atunci, viitor dictator.

ADVERTISEMENT

”Acesta era un copil de la țară, îmbrăcat sărăcăcios, cu ciorapii trași peste pantalonii rupți. Băiatul purta bocanci cu câteva numere mai mari și era bâlbâit, fiindu-i greu să spună două vorbe”, își aminte atunci Vasile Dumitrescu, conform documentelor din arhive.

ADVERTISEMENT