Life

Ce obiceiuri scad colesterolul HDL. Cum poți menține nivelul de colesterol bun

Știai că sunt anumite obiceiuri care scad colesterolul HDL? Este bine să le cunoști, astfel încât să știi ce ai de făcut mai departe.
14.03.2024 | 07:04
Ce obiceiuri scad colesterolul HDL Cum poti mentine nivelul de colesterol bun
Ce obiceiuri scad colesterolul HDL. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Există anumite obiceiuri care scad colesterolul HDL. Menționăm că acesta mai este cunoscut și sub numele de ”colesterol bun” și are o mulțime de beneficii pentru organismul nostru.

Ce obiceiuri scad colesterolul HDL

Un nivel optim de colesterol HDL, adică de colesterol bun, protejează inima, dar și vasele de sânge. De asemenea, el are un rol extrem de important și tocmai din acest motiv trebuie ținut sub control.

ADVERTISEMENT

În primul rând dacă avem un nivel optim de colesterol HDL în organism, atunci riscul de a face accident vascular cerebral ori atac de cord este unul redus. De asemenea, el are și proprietăți antiinflamatorii.

Și totuși cum să îl ținem sub control și ce obiceiuri scad colesterolul HDL? Multe dintre ele sunt prezente în viața multor persoane. Chiar și așa, puțini sunt conștienți de efectele secundare.

ADVERTISEMENT

Fumatul spre exemplu este unul dintre acele obiceiuri care scad colesterolul HDL. Țigara conține anumite substanțe chimice care în timp pot afecta funcția pe care colesterolul o are în corp.

Cum poți menține un nivel optim de colesterol bun

Totodată, medicamentele diuretice pot avea și ele anumite efecte secundare. Rezistența la insulină și sindromul metabolic scad la rândul lor colesterolul HDL. La acestea se mai adaugă și factori genetici precum boala Tangier.

ADVERTISEMENT

Acum că am aflat ce obiceiuri scad colesterolul HDL, adică colesterolul bun, este bine să știm și ce putem face astfel încât să îl menținem la un nivel cât se poate de optim. Renunțatul la fumat ar trebui să fie prima opțiune.

Dincolo de asta, e nevoie de mai multă mișcare. Optează pentru un stil de viață echilibrat și ai grijă ca măcar 30 de minute pe zi să faci mișcare, fie că vorbim de plimbări în parc, sau activități prin casă.

ADVERTISEMENT

În același timp, e bine să ai grijă la greutate. Persoanele supraponderale spre exemplu se pot confrunta cu mari probleme de sănătate. Totodată, consumul de alcool poate afecta la rândul său colesterolul, așa că mai bine renunțăm la el.

Specialiștii ne recomandă și o dietă variată de asemenea. Este esențial să avem în farfurie legume, fructe, dar și grăsimi sănătoase, astfel încât organismul nostru să funcționeze normal, iar noi să ne simțim bine.

ADVERTISEMENT
Tags: