Life

Ce păţesc românii care nu stau la adresa din buletin. Se întâmplă de la 1 martie

Anunț important pentru românii cu venituri mici și care nu stau la adresa din buletin. Ce vor face autoritățile de la 1 martie 2023.
23.01.2023 | 20:45
Ce patesc romanii care nu stau la adresa din buletin Se intampla de la 1 martie
Ce pregătesc autoritățile de la 1 martie 2023. Sursa foto: facebook, colaj fanatik
ADVERTISEMENT

De la 1 martie 2023 românii vor beneficia de un ajutor important din partea autorităților, iar cei care nu stau la adresa din buletin trebuie să respecte niște aspecte esențiale pentru a-și primi banii.

Ce se întâmplă de la 1 martie cu românii care nu locuiesc la adresa din buletin

Totul are legătură cu faptul că, din data de 1 martie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va livra persoanelor din categoriile vulnerabililor o primă tranșă din sprijinul financiar pentru consumul de energie electrică, așa cum a anunțat ministrul Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Ajutorul este în total de 1400 de lei, iar prima tranșă acordată este de 700 de lei, banii fiind puși pe card. Acesta va fi livrat beneficiarilor, la domiciliu, de către Poșta Română.

În cazul românilor cu domiciliu distinct decât cel din actul de identitate, ei trebuie să prezinte poștașului un contract de furnizare a curentului electric la adresa actuală și o declarație pe propria răspundere.

ADVERTISEMENT

În baza declarației, beneficiarul va atesta că ajutorul primit este strict pentru locuința sa din prezent. MIPE mai precizează faptul că declarația este relevantă și pentru mai multe persoane care depind de același punct de consum.

Următoarea tranșă se va livra din septembrie 2023. Autoritățile semnalează faptul că banii nu pot fi utilizați în alte scopuri decât cele pentru facturile la energie.

ADVERTISEMENT

Totodată, cei 1400 de lei vor fi folosiți doar pentru curentul electric, MIPE s-a asigurat că nu pot fi scoși de pe card, dar și că acesta nu poate fi donat sau vândut.

Amenzi usturătoare pentru cei care profită de pe urma ajutorului la energie

În schimb, românii care vor încerca să încalce regulile riscă amenzi usturătoare, de până la 60.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Cine sunt românii care vor primi 1400 lei pentru a-și plăti curentul electric

Suma de 1400 de lei nu se va înmâna tuturor românilor, ci doar celor cu venituri mici. Aici se încadrează următoarele categorii:

  • Familii, persoane cu ajutor social,
  • Familii cu alocație de susținere,
  • Pensionarii de peste 60 de ani cu venituri sub 2000 de lei pe lună,
  • Pensionarii invalizi cu venituri sub 2000 de lei pe lună,
  • Persoanele cu handicap cu venit sub 2000 de lei lunar.
ADVERTISEMENT
Tags: