News

Ce pensie încasează românii care n-au muncit nici măcar o zi. Suma nu este mică deloc

Pensia minimă socială va crește în acest an. Câți bani vor primi românii care nu au muncit nici o zi și ce condiții trebuie să îndeplinească
03.02.2024 | 11:42
Ce pensie incaseaza romanii care nau muncit nici macar o zi Suma nu este mica deloc
De pensia socială minimă pot beneficia numei cei care au stagiul minim de cotizare împlinit / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Pensia minimă socială va crește la rândul ei după majorarea veniturilor pensionarilor. La ora actuală, din această indemnizație socială, oferită celor care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, trăiesc peste 1,8 milioane de pensionari.

„Măsură de reducere a sărăciei”

Pensia minimă în România se va mări, după recalcularea veniturilor pensionarilor, după cum a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. De această indemnizație beneficiază cei care au numai stagiul minim de cotizare împlinit.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii „Beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.

Introducerea pensiei sociale minime este ca „măsură de reducere a sărăciei și de îmbunătățire a standardului de viață al populației, având în vedere că nivelul unor pensii din sistemul public se situează încă sub nivelul veniturilor care să permită beneficiarilor un trai decent”.

ADVERTISEMENT

„Pensia socială minima garantată se determină ca diferență între nivelul prevăzut pentru anul respectiv (2014) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, stabilit în conformitate cu Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi sociale, cu modificările și completările ulterioare”.

O nouă majorare, prevăzută în septembrie

De la 1 ianuarie 2024, indemnizația socială de care beneficiază pensionarii este de 1.281 de lei. O majorare este prevăzută în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

„Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut. 

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021”, a declarat luna trecută Simona Bucura Oprescu la Antena 3CNN.

ADVERTISEMENT

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creștere a indemnizației minime sociale de la 1.125 lei la 1.281 de lei”, a precizat ministrul.

Stagiul minim de cotizare (15 ani) este esential pentru a primi pensia minimă, chiar dacă persoana în cauză a îndeplinit vârsta de pensionare. Potrivit Ministerului Muncii sintagma „pensie socială minimă garantată” s-a înlocuit cu sintagma „indemnizație socială pentru pensionari”.

Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferenţă dintre cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale. Această diferenţă se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.,

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună...
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună de la transferul la Tottenham
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Reacția lui Ilie Dumitrescu atunci când a văzut o poză recentă cu unica...
Reacția lui Ilie Dumitrescu atunci când a văzut o poză recentă cu unica lui fiică
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
LIDL retrage mai mulţi biscuiţi care pot conţine metal. Au fost vânduţi în...
LIDL retrage mai mulţi biscuiţi care pot conţine metal. Au fost vânduţi în magazinele din toată ţara
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple....
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple. Ce ar trebui să faceți dacă se udă telefonul, de fapt?
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
Despărțirea momentului în showbizz. Unul dintre cele mai frumoase cupluri s-a destrămat
Despărțirea momentului în showbizz. Unul dintre cele mai frumoase cupluri s-a destrămat
Dana Budeanu, atac la influenceri și la Codin Maticiuc. ”N-au plătit nicio notă”
Dana Budeanu, atac la influenceri și la Codin Maticiuc. ”N-au plătit nicio notă”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Mihai Onilă, desfigurat după 39 de zile de post cu apă! Artistul pare...
Mihai Onilă, desfigurat după 39 de zile de post cu apă! Artistul pare mai bătrân cu 25 de ani și este de nerecunoscut. În această perioadă nu a mâncat nimic
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei