News

Ce pensii au oamenii din cea mai fericită țară din lume. Diferența față de România e uriașă

Oamenii din cea mai fericită țară din lume au pensii mult mai mari, comparând cu România. Care este suma medie încasată de aceștia
28.03.2024 | 20:06
Ce pensii au oamenii din cea mai fericita tara din lume Diferenta fata de Romania e uriasa
Ce pensii au oamenii din cea mai fericită țară din lume. Foto (descriptiv) Unsplash
ADVERTISEMENT

Oamenii care trăiesc în cea mai fericită țară din lume au pensii uriașe, comparând cu nivelul indemizațiilor încasate de vârstnicii din România. În 2023, pensia medie din acest stat a fost de aproape 2.000 de euro.

Pensiile din cea mai fericită țară din lume, mult mai mari decât în România

În luna martie, Raportul Mondial al Fericirii din 2024, al ONU, a dezvăluit că țările nordice se află în fruntea acestui clasament. Finlanda este statul care ocupă primul loc în acest top, fiind cea mai fericită țară din lume. Clasamentul este realizat ținând cont de mai mulți factori, inclusiv de venituri.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de pensionarii din Finlanda aflăm că sumele încasate de ei sunt imense față de pensiile din România. Un raport al Centrului finlandez de pensii (ETK) și Kela arată că, anul trecut, pensia medie pentru cetățenii de aici a fost de 1.977 de euro, potrivit European Pensions.

Datele relevă faptul că 33 la sută din populația finlandeză de peste 16 ani încasează pensie. În 2023, cheltuielile statului pentru acest sector s-au ridicat la 38 de miliarde de euro. În 2023, pensia lunară medie a fost de circa 1.736 de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 60 la sută dintre beneficiari au încasat o sumă ce nu depășește 2.000 de euro. Doi la sută dintre pensionari au primit peste 5.000 de euro. Suma medie obținută de femeile pensionare a fost de 1.779 euro, în timp ce bărbații au primit pensii de 2.216 euro.

Pensionarii „speciali” încasează mai mult decât finlandezii

Spre deosebire de România, observăm că în cea mai fericită țară din lume nu sunt multe persoane care încasează indemnizații „speciale”. „Pensiile mari sunt încă rare”, potrivit expertului ETK, Joonas Hautamäki.

ADVERTISEMENT

„În 2023, de exemplu, aproximativ 2% dintre beneficiarii de pensie au primit o pensie lunară de peste 5.000 de euro în 2023. Majoritatea erau bărbați”, a adăugat acesta, potrivit Știrile Pro Tv.

Observăm că România este peste Finlanda la acest capitol. Mai exact, „specialii” din țara noastră iau sume chiar și de trei ori mai mari decât finlandezii care încasează cele mai mari sume prin sistemul public de pensii.

ADVERTISEMENT

În România, circa 10 la sută dintre pensionari sunt „speciali”, iar în cazul acestora sumele ajung și la peste 78.000 de lei pe lună, adică peste 15.500 de euro. În schimb, pensia medie a românilor este de aproximativ 2.300 de lei pe lună.

 

ADVERTISEMENT