News

Ministrul muncii, clarificări privind supraimpozitarea pensiilor. Românii care nu plătesc niciun impozit

Supraimpozitarea pensiilor, un subiect extrem de delicat, a fost clarificat de ministrul muncii. Pensionarii care nu plătesc impozit pe venit.
27.03.2024 | 07:29
Ministrul muncii clarificari privind supraimpozitarea pensiilor Romanii care nu platesc niciun impozit
Ministrul muncii, clarificări privind supraimpozitarea pensiilor. Sursa foto: Facebook / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O propunere a unor senatori legată de supraimpozitarea pensiilor din România a creat panică printre pensionari. Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, vine cu clarificări în acest sens.

Ministrul muncii, clarificări privind supraimpozitarea pensiilor

La începutul acestui an, au fost spirite încinse în coaliție, pe subiectul legat de pensiile românilor. Un proiect depus de PNL care introducea un nou impozit a stârnit discuții în contradictoriu.

ADVERTISEMENT

Actul normativ prevedea introducerea plății CASS pentru pensiile peste 4.000 de lei. Cu alte cuvinte, partea care trecea de 4.000 de lei era impozitată exact așa cum se întâmplă în cazul salariilor, cu 10%. Cei de la PSD au anunțat rapid că se opun unei astfel de măsuri şi că nu vor vota proiectul depus de liberali.

Acum, ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu vine cu un mesaj menit să-i liniștească pe cetățeni. Aceasta a explicat care sunt, de fapt, pensiile impozitate și care este impozitul plătit de fiecare român în parte. Ea mai dă asigurări că subiectul supraimpozitării este istorie.

ADVERTISEMENT

”A fost o întreagă discuție cu supraimpozitarea. Această idee nu ne-a aparținut nouă, din păcate a aparținut unui grup de senatori care a dorit să vină cu impozitare suplimentară la pensii. Această propunere nu a făcut altceva decât să creeze panică printre pensionari.

Guvernul și Ministerul Muncii nu au fost de acord cu acest amendament depus, cu această modificare legislativă inițiată de un grup de senatori, iar ceea ce românii trebuie să știe este că Guvernul nu are nicio intenție de supraimpozitare la pensii”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu la Realitatea PLUS.

ADVERTISEMENT

Pensionarii din România care nu achită niciun impozit pe venit

Ministrul muncii mai punctează faptul că impozitarea pensiilor din România este și rămâne la fel. Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit.

Se plătește impozit de 10% doar pentru partea suplimentară de la 2.000 de lei în sus.”Cu alte cuvinte: dacă ai o pensie de 2800 de lei, plătești un impozit doar pentru partea de 800 de lei, adică 80 de lei, 10% din 800 de lei.

ADVERTISEMENT

Este foarte important ca românii să știe lucrul acesta astfel încât în spațiul public să nu mai fie rostogolite știri false care să creeze panică printre pensionari”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT