News

Ce pensii din România vor crește cel mai mult după recalculare. Raluca Turcan, anunț pentru pensionari

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat ce pensii din România vor crește cel mai mult după recalculare.
31.05.2021 | 21:12
Ce pensii din Romania vor creste cel mai mult dupa recalculare Raluca Turcan anunt pentru pensionari
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut, luni seara, mai multe precizări legate de recalcularea pensiilor, dar și despre reforma sistemului de pensii din România.

Oficialul Guvernului a venit cu vești bune pentru milioane de beneficiari de pensie din țară. Mulți dintre aceștia vor avea, după recalculare, venituri mai mari.

ADVERTISEMENT

Ce pensii din România vor crește cel mai mult după recalculare

Raluca Turcan a anunțat că, prin introducerea în sistem computerizat a milioane de dosare, este foarte probabil ca un cuantum al unei pensii să fie modificat. Ministrul Muncii spune că în urma procesului de recalculare pensiile mai mici vor crește cel mai mult.

”Evident că vor fi pensii care se vor modifica. Principiul pe care noi îl aplicăm va conduce ca ulterior procesului de recalculare să crească mult mai mult pensiile mici care acum au un nivel mic pentru că oamenii au beneficiat de factori de contributivitate.

ADVERTISEMENT

Un număr de 301.000 de dosare au fost introduse deja în baza de date. Toate cele 5 milioane de dosare de pensii trebuie introduse în sistem digital. Fiecare va putea să-și acceseze propriul dosar de pensie.

În urma formulei pe care o vom aplica, tot ei (n.r. cei cu pensii mici) vor fi mai avantajați și în felul acesta vom încerca să reducem din inechități, adică din diferența dintre cea mai mare și cea mai mică pensie”, a spus Turcan la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Când vor crește pensiile în România

În ceea ce privește data la care acest proces de recalculare a peste 5 milioane de pensii se va încheia, iar unele pensii vor crește, ministrul Turcan a spus că aceasta va fi, cel mai probabil, începutul anului 2023.

”Pensiile mici vor crește mult mai mult decât pensiile mari. Noi ne-am asumat pentru planul de reformă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență ca undeva după trimestrul 2 al anului 2022 să încercăm să avem o prezentare publică a acestui subiect și la finalul lui 2022 proiectul să fie votat în Parlament.

ADVERTISEMENT

Mi-aș dori ca anul 2023 să ne prindă cu o lege a pensiilor modificată. Așadar, acesta creșteri vor avea loc cel mai probabil de la începutul anului 2023”, a mai spus Raluca Turcan la postul de știri citat.

Despre posibile creștere a vârstei de pensionare, Raluca Turcan a precizat că nu se pune problema acestui lucru. ”Vârsta de pensionare nu se mărește. Vom crea posibilitatea menținerii în viața profesională și stimularea acesteia până la 70 de ani”, a adăugat Turcan.

ADVERTISEMENT