News

Ce pensii pot crește în România la 1 ianuarie 2023. Anunțul ministrului muncii: ”Luăm în calcul orice variantă”

Ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat luni că Guvernul României pregătește o măsură în urma căreia mai multe pensii vor crește de la 1 ianuarie 2023 cu 50 sau 100 de lei.
01.08.2022 | 14:47
Ce pensii pot creste in Romania la 1 ianuarie 2023 Anuntul ministrului muncii Luam in calcul orice varianta
Marius Budăi a prezentat ultimele vești despre pensii. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Marius Budăi a dezvăluit că Guvernul României ia în calcul ca anumite pensii să nu mai fie impozitate cu 10%. Potrivit sursei citate, măsura poate intra în vigoare în ianuarie 2023.

Pensii majorate de la 1 ianuarie 2023

Până acum nu plătea impozit până la 2.000 de lei. Vă spun că suntem acum în analiză, oricare va fi pragul. Deci este vorba despre diferența de 500 de lei, care era impozitată.

ADVERTISEMENT

Nu se impozitau cei 2.000 de lei și se impozita doar diferența de după 2.000 de lei. Deci ar fi o creştere cu 50 de lei. (…) Nu vreau să arunc acum niciun prag în discuţie, pentru că nu avem nimic final şi atunci nu vrem să dăm speranţe oamenilor.

Ceea ce pot să vă spun este că luăm în calcul orice variantă care poate să vină”, a declarat Marius Budăi. Cel care conduce Ministerul Muncii a mai spus că această variantă trebuie să vină în sprijinul cetăţenilor, dar fără a dezechilibra economia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta a indicat că măsurile economice sunt pregătite în paralele cu rectificarea bugetară şi conturarea bugetului pentru 2023. Budăi a fost întrebat ce se întâmplă în cazul acelui pensionar dacă nu se va mai impozita diferenţa de la 2.000 de lei până la 3.000 de lei.

Calcule complexe la Ministerul Muncii și Ministerul Finanţelor

A fost avansată o creştere a pensiei de 100 de lei, având în vedere că impozitul pe venit este de 10%. Ministrul muncii a confirmat cifrele, dar a menționat că nu dorește să fie cel care a lansat public acest prag.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi a explicat că se ferește de o astfel de concluzie pentru că la Ministerul Muncii și la Ministerul Finanţelor nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

De asemenea, el a spus că nici la nivelul coaliției de guvernare nu a fost luată o decizie cu privire la pragul de impozitare pentru pensii. Budăi a mai explicat că modificările fiscale sunt greu de făcut în timpul anului, având în vedere că mai există o construcţie bugetară.

ADVERTISEMENT

Astfel, sunt șanse mai mari ca măsura ridicării pragului pentru pensii să vină la 1 ianuarie 2023, nu în septembrie, cum și-ar dori pensionarii.

ADVERTISEMENT