Life

Ce planuri avea Nicolae Ceaușescu pentru Lacul Morii. Autoritățile au abandonat locul preț de zeci de ani

Planurile lui Nicolae Ceaușescu în legătură cu Lacul Morii din Capitală, un loc superb, pe care autoritățile de astăzi l-au abandonat.
23.01.2023 | 17:12
Ce planuri avea Nicolae Ceausescu pentru Lacul Morii Autoritatile au abandonat locul pret de zeci de ani
Care este istoria Lacului Morii. Sursa foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Lacul Morii este una dintre cele mai frumoase destinații din Capitală. Aici vedem zilnic, în special în sezonul cald, mulțimi de oameni care se bucură de peisaj sau care aleargă, înconjurând apa ce te duce cu gândul la mare. Puțini cunosc, însă, istoria Lacului Morii.

Scurtă istorie a Lacului Morii. Cum a fost construit și ce plan avea Nicolae Ceaușescu aici

Lacul care face Capitala mai atrăgătoare a fost construit în perioada lui Nicolae Ceaușescu. Fostul șef de stat comunist a dat ordin în acest sens în 1985, chiar dacă a însemnat sacrificarea traiului unor riverani.

ADVERTISEMENT

Dictatorul și-a dorit un lac prin care să împiedice revărsarea Dâmboviței, iar pentru asta s-au demolat peste 400 de case, oamenii din zonă fiind obligați să se mute. Totodată, s-a dărâmat o biserică, cea a Sfântului Ierarh Nicolae, ce data din 1564 și nu s-a ținut cont nici de cimitirul local, Crângași.

Astfel, pe lângă faptul că li s-au stricat gospodăriile și au trebuit forțați să se mute, bucureștenii care aveau rude moarte în cimitirul Crângași s-au trezit că trebuie să le ducă sicriele în Giulești Sârbi, aici fiind săpate noi gropi de către deținuți.

ADVERTISEMENT

Peste cimitir s-au turnat apoi plăci de beton, iar toate aceste pagube… pentru că fostul președinte avea o viziune în care viitorul Lacul Morii să fie un loc de agrement.

Nicolae Ceaușescu visa la bărcuțe pe lac, promenade și a dat și ordin de construire a unei insule pentru susținerea unor concerte și tot felul de evenimente.

ADVERTISEMENT

După înlăturarea, prin revoluție, a regimului comunist și moartea lui Nicolae Ceaușescu (decembrie 1989-n.r), în 2007 avea să se desfășoare, în insula de pe Lacul Morii, un eveniment care a atras mulțimi de bucureșteni, festivalul Cokelive.

La festivalul Cokelive a urcat pe scenă o formație englezească, de muzică electronică, ”The Prodigy”, informează mindcraftstories.ro

ADVERTISEMENT

Ce planuri au autoritățile de astăzi pentru Lacul Morii

În momentul de față, Lacul Morii este mai mult o oază de liniște pentru bucureșteni. Autoritățile au mai modernizat puțin zona, în sensul în care, în prezent găsești aici o pistă de alergat, bănci pe lângă plăcile de beton sau un gard de jur împrejurul lacului. De asemenea, cei pasionați de pescuit, pot veni să captureze pești.

Ciprian Ciucu, edilul Sectorului 6, promitea anul trecut, în noiembrie 2022, amenajarea spațiului, cu ajutorul unei echipe compusă din români și belgieni.

Echipa ar urma să contribuie la crearea unor: ”spații de recreere moderne și prietenoase, terenuri de sport, facilități sportive și de petrecere a timpului liber, vegetație spectaculoasă, structurată pe 4 paliere de înălțime, dar și o mini-pădure urbană”.

Mai mult, Ciucu a promis și că insula Lacului va dispune de o plajă, debarcader și pontoane pentru sporturile nautice. De cealaltă parte, oamenii de știință sunt de părere că nu ar trebui intervenit prea mult în amenajare, din cauză că s-ar crea probleme faunei.

Bioloaga Mala Stavrescu Bedivan atrage un semnal de alarmă potrivit căruia calitatea apei nu va fi una bună dacă oamenii vor începe să înoate, iar animalele pot fi afectate de poluare.

”Poluarea dintr-un ecosistem se poate acumula în țesuturile animalelor. Deversările de deșeuri din împrejurimile Bucureștiului în Râul Dâmbovița, care se varsă în Lacul Morii, în partea sa vestică, pot influența direct calitatea apei. Nu e cel mai indicat să bei apa sau să înoți în ea.”, spune Mala Stravescu Bedivan.

Pe Lacul Morii se găsesc diferite păsări, precum rațele sălbatice, dar se mai pot observa și din alte colțuri ale lumii, iar asta doar în perioada migrării. Păsările migratoare obișnuiesc să facă o mică oprire, de câteva zile, pe Lacul Morii, până își reiau zborul către o țară caldă.

ADVERTISEMENT