Sport

Ce riscă FCSB după ce a încălcat Regulamentul de Licenţiere al FRF! Gigi Becali e bun de plată

FCSB a depus dosarul pentru licenţă UEFA, necesară în vederea participării în cupele europene din sezonul 2022-2023, însă a încălcat Regulamentul de Licenţiere al FRF.
08.04.2022 | 09:50
Ce risca FCSB dupa ce a incalcat Regulamentul de Licentiere al FRF Gigi Becali e bun de plata
Ce riscă FCSB pentru încălcarea Regulamentului de Licenţiere al FRF
ADVERTISEMENT
08-04-2022
10:49

FCSB şi-a publicat bilanţul financiar la două zile de la expirarea termenului

La două zile de la expirarea termenului pentru publicarea informaţiilor financiare, FCSB a postat, pe site-ul oficial, bilanţul pe 2021, an în care formaţia lui Gigi Becali a ieşit pe plus.

Conform Regulamentului de Licenţiere al FRF, cluburile, care şi-au depus dosarul pentru licenţa UEFA, sunt obligate să publice, pe site-ul oficial, bilanţul financiar până pe data de 6 aprilie, în caz contrar urmând să fie penalizate cu 50.000 lei (aproximativ 10.000 euro).

Cluburile din Liga 1 şi-au despus dosarele de licenţiere, iar luna aprilie este dedicată publicării informaţiilor financiare pe site-urile oficiale. FCSB, care vrea licenţă UEFA, a încălcat termenul impus de Federaţia Română de Fotbal, prin care clubul trebuia să făcă public bilanţul contabil pentru anul 2021.

Cum a încălcat FCSB Regulamentul de Licenţiere al FRF

Conform Articolului 45bis din Regulamentul de Licenţiere a cluburilor şi de Fair-Play Financiar al FRF, toate echipele din Liga 1, care au aplicat pentru licenţă UEFA, erau obligate să prezinte, pe site-ul oficial, până pe 6 aprilie, informaţiile financiare pentru anul 2021.

ADVERTISEMENT

“Articolul 45bis – Publicarea informaţiilor financiare:

1. Solicitantul de licenţă UEFA trebuie să publice pe propria pagină de Internet, până la data de 6 apilie a fiecărui an:

– suma totală plătită în ultima perioadă de raportare către agenţi/intermediari sau în beneficiul acestora; şi

ADVERTISEMENT

– ultimele informaţii financiare anuale auditate transmise spre evaluare către licenţiator, în vederea obţinerii licenţei pentru sezonul următor, respectiv bilanţul şi contul de profit şi pierdere în formatul cerut de art. 45

2. Solicitantul de licenţă de Liga 1 trebuie să publice pe propria pagină de Internet informaţiile de mai sus, până la data de 20 aprilie a fiecărui an.”

ADVERTISEMENT

CFR Cluj, U Craiova, Farul sau Rapid s-au numărat printre echipele care au respectat termenul de 6 aprilie, însă FCSB l-a încălcat. Roş-albaştrii au publicat doar bilanţul cotabil al Centrului de Copii şi Juniori, pe 29 martie, însă fără informaţiile financiare anuale auditate transmise spre evaluare către licenţiator şi suma totală plătită în ultima perioadă de raportare către agenţi/intermediari sau în beneficiul acestora.

Bilanţ la CCJ de la FCBS
FCSB a publicat doar bilanţul CCJ

Ce penalitate riscă FCSB după încălcarea Articolului 45bis din Regulamentul de Licenţiere al FRF

În Anexa II din Regulamentul de Licenţiere a cluburilor şi de Fair-Play Financiar al FRF sunt prevăzute şi sancţiunile pentru încălcarea cerinţelor de monitorizare financiară a cluburilor din Liga 1.

ADVERTISEMENT

Pentru încălcarea Articolului 45bis, FCSB, dar şi celelalte cluburi care au depus dosarul pentru licenţă UEFA şi nu au publicat informaţiile financiare, riscă o penalitate de 50.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro).

“Încălcare art. 45bis – Publicarea informaţiilor financiare: penalitate financiară de 50.000 lei”, se arată în Anexa II.

Sancţiunea pe care ar urma s-o primească FCSB pentru încălcarea regulamentului

FCSB a mai încălcat o dată Regulamentul de Licenţiere al FRF

Tot în cadrul Articolului 45bis, la punctul 3, este prevăzut şi modul prin care cluburile trebuie să-şi prezinte informaţiile financiare pe site-ul oficial. Din nou, FCSB a încălcat Regulamentul de Licenţiere al FRF.

“3. Informaţiile menţionate la punctele 1 şi 2 trebuie menţinute pe site-ul clubului cel puţin până la finalul sezonului pentru care se solicită licenţa şi trebuie să fie uşor de accesat (nu se acceptă publicarea lor în secţiunea de ştiri a site-ului, ci într-o secţiune dedicată informaţiilor financiare, care să fie accesibilă din pagina principală)”.

Bilanţul contabil al Centrului de Copii şi Juniori a fost publicat, pe 29 martie 2022, de FCSB în secţiunea ştiri, iar site-ul oficial al clubului nu are nicio secţiune dedicată informaţiilor financiare.

ştiri FCSB
Bilanţul CCJ a apărut în secţiunea de ştiri a site-ului FCSB

Ce alte cluburi încalcă Regulamentul de Licenţiere al FRF

  • Academica Clinceni nu are o secţiune separată, care să fie accesibilă din pagina principală, însă informaţiile financiare se pot accesa doar prin căutarea directă pe site.
  • Gaz Metan Mediaş nu are o secţiune separată, accesibiă din pagina principală, iar informaţiile financiare din 2020 pot fi accesate doar printr-o căutare directă pe site.
  • CS Mioveni nu are o secţiune separată, iar site-ul este dedicat întregului Clubul Sportiv, fiind prezentate secţiile de fotbal, tenis, judo şi box, dar fără vreo menţiune despre informaţiile financiare.
  • UTA Arad nu are o secţiune separată, iar pe site-ul clubului nu pot fi găsite nici informaţiile financiare din anii trecuţi.

Nouă cluburi din Liga 1 au secţiune separată, două sunt cu site-urile în lucru

FC Argeş, FC Botoşani, CFR Cluj, Chindia Târgovişte, Farul, FCU Craiova, Rapid, Sepsi Sfântu Gheorghe şi U Craiova au secţiune separată, pe site-ul oficial, pentru informaţiile financiare. Dinamo şi FC Voluntari au site-urile în lucru în această perioadă, însă vor trebui să publice bilanţul pentru 2021 până pe 20 aprilie.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – FC Voluntari: 2,27 este cota pentru ”ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT