Life

Ce s-a găsit într-un meteorit căzut pe Pământ. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă: “E fenomenal

Cercetătorii au avut un șoc în momentul în care au văzut ce se afla într-un meteorit căzut pe Pământ în urmă cu foarte mult timp.
29.11.2022 | 20:23
Ce sa gasit intrun meteorit cazut pe Pamant Cercetatorilor nu lea venit sa creada E fenomenal
Ce au găsit cercetătorii În interiorul unui meteorit căzut pe Pământ. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Descoperire fără precedent făcută de cercetătorii din Canada. O bucată de meteorit de 15 tone care s-a prăbușit în Africa de Est în urmă cu mulți ani, avea să ascundă o surpriză.

Descoperirea neașteptată făcută de cercetătorii din Canada

Meteoritul respectiv are peste 2 metri lățime și este al nouălea ca mărime înregistrat vreodată. Acesta a fost dezgropat în Somalia în anul 2020, însă de abia acum, descoperirea a fost făcută.

ADVERTISEMENT

O bucată de 70 de grame din meteorit pe bază de fier a fost trimisă la colecția de meteoriți a Universității din Alberta pentru clasificare, iar cei care au analizat-o au fost de-a dreptul șocați.

Unul dintre cercetătorii care a participat la analiză a fost Chris Herd, profesor la departamentul de științe ale pământului și atmosferei și administratorul colecției.

ADVERTISEMENT

Acesta a dezvăluit, potrivit The Guardian, că în interiorul meteoritului s-au găsit o serie de minerale neobișnuite, iar mai apoi, a cerut investigații amănunțite și din partea șefului laboratorului de microsonde electronice al universității, Andrew Locock.

”Aveți cel puțin două minerale noi acolo. A fost fenomenal. De cele mai multe ori este nevoie de mult mai multă muncă pentru a spune că există un mineral nou”, a dezvăluit Herd.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește tipul de minerale, nu este însă clar ce se ascunde acolo. Pe de altă parte, el a explicat că în anii 80, minerale similare au fost create în mod sintetic.

Totuși, ele nu au fost niciodată descoperite în natură, lucru care face descoperirea complet neașteptată, și mai importantă decât pare.

ADVERTISEMENT

Cum au fost numite cele două minerale descoperite

De asemenea, cercetătorul a mai adăugat și că odată cu noua descoperire, se va putea face lumină în legătură cu modul în care funcționează ”laboratorul naturii”.

Mai departe, se va putea afla și cum pot fi utilizate aceste minerale, dar și ce beneficii au ele.

”Nu m-am gândit niciodată că voi fi implicat în prezentarea unor minerale noi doar în virtutea faptului că lucrez la un meteorit”, a spus Herd.

Cele două minerale descoperite au fost numite, elaliit, după locația meteoritului, și elkinstantonit, după Lindy Elkins-Tanton, cercetătorul principal al viitoarei misiuni Psyche a NASA, mai arată The Guardian.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla și cu cel de al treilea mineral, despre care Herd spune că este analizat chiar în aceste momente.

Menționăm că cel mai impresionant moment astronomic recent a avut loc anul trecut, în Norvegia, când un meteorit a luminat cerul.

ADVERTISEMENT