News

Ce s-a întâmplat cu fiica fostului președinte Emil Constantinescu. Motivul pentru care Norina Boru, consilier al unui ministru, a fost trimisă înapoi la Roma

Norina Boru, fiica lui Emil Constantinescu, fostul președinte al României, este angajată în funcția de consilier economic în cadrul ambasadei României în Italia.
15.03.2024 | 09:03
Ce sa intamplat cu fiica fostului presedinte Emil Constantinescu Motivul pentru care Norina Boru consilier al unui ministru a fost trimisa inapoi la Roma
Norina Boru a fost director în cadrul unei fundații înființate de tatăl ei, Emil Constantinescu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Emil Constantinescu a fost președinte al României în perioada 1996-2000, candidând din partea Convenției Democrate. După mandatul de șef al statului, Constantinescu a revenit ca profesor universitar la Facultatea de Geologie din București, iar în ultimii ani a ocupat funcția de președinte al consiliului științific al Institutului de studii avansate pentru cultura și civilizația Levantului.

Norina Boru lucrează de aproape 10 ani la Roma

Emil Constantinescu are doi copii, pe Dragoș și Norina, cea din urmă având o carieră îndelungată în cadrul guvernului. Norina Boru a avut o firmă de consultanță în a doua jumătate a anilor 90, apoi, între 2014 și 2015, a fost director de relații internaționale la Fundaţia Română pentru Democraţie, o organizaţie de utilitate publică, fondată în anul 1992 de Emil Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Din noiembrie 2015, Norina Boru a fost angajată la Ministerul Economiei și Comerțului, la Departamentul pentru comerț exterior, dar nu a stat mult în această funcție deoarece, din august 2016, a fost angajată în postul de consilier economic la Biroul de Promovare Economică și Comercială din cadrul Ambasadei României în Italia, de la Roma.

Fiica lui Emil Constantinescu a lucrat în capitala Italiei până în decembrie 2022, ocupând diverse poziții de consilier economic și de secretar la Oficiul de promovare comercială și economică a României de la Roma. Din ultima declarație de avere  a Norinei Boru, consultată de FANATIK, reiese că ea fost chemată în România pentru o scurtă perioadă, între decembrie 2022 și mai 2023.

ADVERTISEMENT

În aceste șase luni, Norina Boru a lucrat la București, pe postul de “ministru consilier”, din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În această perioadă, ministru al economiei a fost Florin Spătaru, de la PSD. Din iunie 2023, după rotativa guvernamentală, în urma căreia ministru al Economiei a devenit Ștefspean Radu Oprea (PSD), fiica lui Emil Constantinescu a revenit la ambasada României de la Roma, pe postul de consilier în afaceri economice.

Fiica lui Emil Constantinescu a încasat un salariu lunar de aproximativ 3.745 euro

Ultima declarație de avere completată de Norina Boru datează din 12 iulie 2023, după ce a părăsit postul de la București. Din document reiese că fiica lui Emil Constantinescu a avut funcția de „ministru consilier” la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. La venituri, Norina Bora a notat că a încasat 1.559 lei drept contract de muncă de la minister.

ADVERTISEMENT

În schimb, ea a fost remunerată cu 44.941 euro pentru misiunea de la Biroul de Promovare Comercială și Economică de la Roma și ca ministru consilier, ceea ce înseamnă că a avut un salariu lunar de 3.745 euro. Tot la venituri, Norina Boru a completat că a câștigat 2.110 lei din darea în arendă a unui teren de la Grădiștea.

Soțul Norinei Boru, care este chirurg, a încasat 79.575 lei de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București. De asemenea, acesta a mai câștigat 26.932 lei (servicii medicale la București) și 19.000 euro (servicii medicale chirurgicale și de cercetare prestate la Roma). Din închirierea unei case, Cristian Boru a mai încasat 23.967 lei.

ADVERTISEMENT

Norina Boru deține două terenuri și două apartamente

Pe numele fiicei lui Emil Constantinescu se află un teren agricol de 1,5 hectare la Grădiștea (județul Giurgiu), cumpărat în 2008, 50% dintr-un teren extravilan de 700 metri pătrați din Sebeșu de Sus (județul Sibiu), primit prin donație în 2008, și două apartamente în București, unul de 109 metri pătrați, cumpărat în 2001, celălalt de 72 metri pătrați, cumpărat în 2004.

Soțul Norinei Boru deține un teren extravilan de 8.000 metri pătrați în localitatea Bradu (județul Sibiu), cumpărat în 2002, și o casă de locuit în București, de 106 metri pătrați, primită prin contract de donație în 2012. Familia Boru mai deține un autoturism BMW 318i, un autoturism Jaguar și un scuter Vespa.

Soții Boru au bijuterii și ceasuri de familie achiziționate în perioada 1990-2022 în valoare de 9.100 euro, dar și tablouri și obiecte de artă, cumpărate între 1997 și 2021, în valoare de 7.000 euro, conform declarației de avere consultate de FANATIK. În conturi, familia Boru are 103.113 euro și 61.000 lei, adică un total de aproximativ 115.000 euro.

ADVERTISEMENT