News

Ce s-a întâmplat cu fostul șef al biroului CIA de la București, implicat într-un scandal uriaş de spionaj. Harold Nicholson a vândut secrete rușilor

Harold Nicholson, ofițer CIA și fost șef al biroului de la București, a fost protagonistul unui uriaș scandal de spionaj, după ce s-a dovedit că a vândut secrete rușilor. El se află şi acum în închisoare.
31.03.2022 | 13:33
Ce sa intamplat cu fostul sef al biroului CIA de la Bucuresti implicat intrun scandal urias de spionaj Harold Nicholson a vandut secrete rusilor
Harold Nicholson, fostul șef al biroului CIA de la București, este condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a vândut secrete rușilor
ADVERTISEMENT

Harold James Nicholson a fost recrutat de CIA în 1980, la 30 de ani, după o carieră de câțiva ani în armata americană. În anii ’80, americanul a fost trimis să lucreze pentru birourile CIA din Manila (Filipine), Bangkok (Thailanda) și Tokyo (Japonia), perioadă în care a intrat în contact direct cu diverși oficiali sovietici.

Șeful biroului CIA de la București, Harold Nicholson, a stat în România doi ani

În 1990, imediat după căderea regimului comunist în România, SUA a decis să-l trimită pe Nicholson ca șef al biroului de la București, unde a stat până în 1992.  ”Principalele lui misiuni erau să recruteze colaboratori, să organizeze rețele și să asigure legăturile cu noua clasă politică, ceea ce este o formă mai elegantă de recrutare”, a declarat scriitorul Radu Portocală într-un interviu.

ADVERTISEMENT

Se pare că lui Nicholson nu i-a priit perioada petrecută la București, mai ales că în acei ani a avut mari probleme în căsnicie, finalizate cu un divorț, chiar în 1992. CIA l-a mutat pe Nicholson la Kuala Lumpur, în Malaezia, unde a încercat să recruteze spioni ruși. Din 1994, Nicholson a revenit în SUA, ca instructor la un centru special de antrenament al CIA.

În 1996, CIA a descoperit că Nicholson era spion rus și l-a arestat pe acesta pe aeroportul Dulles, de lângă Washington, sub acuzația că este agent al Moscovei. Pe 5 iunie 1997, Nicholson a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru vinderea identităţii unor agenţi americani care operau în Rusia. El a scăpat de pedeapsa cu moartea sau de o condamnare pe viață pentru că și-a recunoscut faptele și pentru că a colaborat cu anchetatorii.

ADVERTISEMENT

Spionul Harold Nicholson a primit 300.000 de dolari de la ruși

Harold Nicholson a recunoscut că a comis acte de spionaj în schimbul a 300.000 de dolari primiți de la Serviciile Secrete din Rusia pentru a le procura secrete ale CIA. El este agentul CIA cu cel mai înalt grad care a fost condamnat în SUA pentru spionaj. La momentul condamnării lui Nicholson, presa americană estima că acesta ar putea fi eliberat după 20 de ani, adică în 2017, dacă va avea o purtare ireproșabilă în închisoare.

Ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că Nicholson a continuat să le vândă secrete rușilor, culese înainte de condamnare, chiar din penitenciarul din Oregon. Între 2006 și 2008, el a fost vizitat la închisoare de fiul său, Nathaniel, căruia i-a transmis informații secrete pe care să le livreze rușilor, informații pe care le scrisese pe șervețele. Nathaniel se ducea apoi în diverse zone ale lumii, unde se întâlnea cu agenți ruși pentru livrarea secretelor, dar și pentru a primi bani în schimbul informațiilor.

ADVERTISEMENT

“Harold Nicholson, unul dintre oficialii cu cel mai înalt rang din cadrul CIA condamnaţi vreodată pentru spionaj, l-a trimis pe fiul său pe tot globul să încaseze sume datorate pentru activităţi trecute de spionaj de la agenţi ruşi. El a mărturisit că a utilizat această schemă pentru a profita, în continuare, de pe urma activităţilor sale de spionaj, din închisoare”, a declarat asistentul Procurorului General pentru Securitate Naţională, David Kris.

Fiul lui Nicholson a fost arestat la finalul lui 2008, iar procurorii au dovedit că Nathaniel a colectat aproape 50.000 de dolari de la agenții ruși, bani pe care i-a ridicat din San Francisco, Mexico City, Lima și Nicosia. Nathaniel a pledat vinovat și a depus mărturie împotriva tatălui său.

ADVERTISEMENT

Harold Nicholson va fi eliberat din închisoare în noiembrie 2023

În decembrie 2010, Nathaniel Nicholson a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu suspendare, pentru că a colaborat cu procurorii. Pe 18 ianuarie 2011, Harold Nicholson a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a pledat vinovat la acuzațiile de conspirație ca agent al unui guvern străin și conspirație pentru spălare de bani.

În prezent, Nicholson este încarcerat, conform FANATIK, la închisoarea federală Florence, din statul Colorado. Aceasta este administrată de Biroul Federal al Închisorilor, o agenție care își derulează activitatea în cadrul Departamentului de Justiție. După condamnarea din 2011, presa americană a mai scris articole despre Nicholson, în care se estima că acesta va fi eliberat în 2021 sau în 2022.

Lucrul acesta nu s-a întâmplat, pentru că Nicholson este încă la închisoare. Conform site-ului Biroului Federal al Închisorilor, consultat de FANATIK, deținutul Harold J. Nichoson, în vârstă de 71 de ani, este înregistrat cu numărul 49535-083. El urmează a fi eliberat pe 26 noiembrie 2023, ceea ce înseamnă că fostul șef al biroului CIA din București va avea la activ, în momentul ieșirii din închisoare, 26 de ani, 5 luni și 21 de zile de detenție.

ADVERTISEMENT
Tags: