News

Ce s-a întâmplat în toată România la miezul nopții, după ce carantina parțială a intrat în vigoare

09.11.2020 | 08:38
Ce sa intamplat in toata Romania la miezul noptii dupa ce carantina partiala a intrat in vigoare
ADVERTISEMENT

La miezul nopții de duminică spre luni, România a intrat într-o așa-zisă carantină parțială, iar autoritățile abilitate au vrut să se asigure că populația respectă noile restricții.

Din 9 noiembrie, românii experimentează o parte din regulile impuse în perioada stării de urgență. Astfel, circulația pe teritoriul României va fi interzisă între orele 23.00 și 05.00, cu câteva excepții.

ADVERTISEMENT

Cu noile prevederi active, forțele din Poliție au fost pe teren în această noapte și au organizat filtre importante pentru a vedea dacă oamenii sunt conștienți de carantina parțială instituită.

Ce s-a întâmplat în toată România la miezul nopții, după ce carantina parțială a intrat în vigoare

Vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât că deplasările în intervalul orar 23:00 – 5:00 vor fi permise pentru a merge la muncă, la medic sau pentru îngrijirea copiilor sau a persoanelor vârstnice.

ADVERTISEMENT

Cum noile restricții au intrat în vigoare la miezul nopții, polițiștii au organizat filtre în toată țara pentru a verifica dacă este respectată carantina de noapte.

Cei opriți în trafic au fost întrebați care este motivul pentru care au părăsit locuința și dacă au completat declarația pe propria răspundere, din care să reiasă urgența deplasării.

ADVERTISEMENT

În prima noapte, angajații MAI au fost înțelegători cu cetățenii, iar cei care au fost prinși pe picior greșit au fost doar avertizați că, de marți, riscă să plătească între 500 și 2.500 de lei.

”Polițist: ”V-am oprit pentru a vă informa cu privire la noile măsuri care intra în vigoare din seara asta, pentru prevenirea și combaterea virusului COVID-19. Ați luat la cunoștință din mass-media?
Șofer: Am luat, da.
Polițist: Știți că în intervalul 23-05 este interzisa părăsirea locuinței?
Șofer: Eu credeam că de mâine”, dialogul redat de ȘtirileProTv între un cetățean care nu știa încă de noile reguli.

ADVERTISEMENT

Conform prevederilor CNSU, între orele 23.00 și 5.00 dimineața, românii pot părăsi locuința în interes profesional, pentru urgențele medicale sau pentru a îngriji o persoană bolnavă.

Restricțiile intrate în vigoare în România din 9 noiembrie

Noi restricții au intrat în vigoare începând de luni, 9 noiembrie, de la miezul nopții. Cea mai importantă schimbare se referă la circulația pe timp de noapte, care nu va mai fi permisă între orele 23:00 și 5:00 decât din motive bine întemeiate și cu o declarație pe proprie răspundere.

De asemenea, toate școlile din țară sunt în sistem online, iar masca de protecție este obligatorie în toată țara, indiferent de rata indicelui de infectare cu SARS-CoV-2.

Începând de luni, 9 noiembrie, toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani vor trebui să poarte mască, în toate spațiile publice deschise și închise, în toată țara, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Piețele agroalimentare acoperite, în sistem hală, vor fi închise, iar programul magazinelor se încheie la ora 21:00. Excepție fac unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, care își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Se închid, de asemenea, terasele care au pereți pentru izolare termică, iar restaurantele rămân închise în continuare. Polițiștii pregătesc amenzi cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei pentru cei care nu se conformează restricțiilor.

Se interzic petrecerile, mai precis ”desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”.

ADVERTISEMENT