News

Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina aderă la NATO. Vladimir Putin: “E o linie roșie pentru noi”

Vladimir Putin a vorbit într-un interviu despre ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina aderă la NATO.
11.06.2021 | 22:28
Vladimir Putin a vorbit într-un interviu despre ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina aderă la NATO.
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a vorbit într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossia-1 despre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO. Acesta susține că ar fi o adevărată amenințare pentru Rusia pentru că astfel, rachetele Alianței ar ajunge în 7-10 minute până la Moscova.

Mai mulți experți consideră că acest mesaj a fost pentru președintele american Joe Biden, pe care liderul rus îl va întâlni săptămâna viitoare la Geneva.

ADVERTISEMENT

Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina aderă la NATO

Vladimir Putin spune că o posibilă aderare a Ucrainei la NATO este foarte importantă pentru Moscova. Prin acest lucru infrastructura NATO s-ar apropia foarte mult de granițele țării sale.

“Să ne imaginăm că Ucraina devine membră a NATO. Timpul de zbor al rachetelor Alianței de la Harkov, să zicem, sau din Dnepropetrovsk până în partea centrală a Rusiei, la Moscova, se va reduce la 7-10 minute.

ADVERTISEMENT

Este sau nu o linie roșie pentru noi?”, a spus Putin în interviul acordat în urmă cu două zile moderatorului emisiunii “Moscova. Kremlin.Putin”, Pavel Zarubin.

SUA a ajuns la un acord cu România și Polonia pentru instalarea unor lansatoare de rachete ca parte a dispozitivului de apărare antirachetă. Putin atrage atenția că acestea pot fi folosite în scop defensiv, dar și ofensiv.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin: “E o linie roșie pentru noi”

Putin a subliniat că rachetele de pe teritoriile României și Poloniei ar avea nevoie de doar 15 minute pentru a ajunge în Rusia.

În cazul în care astfel de rachete ar fi în Ucraina, timpul ar fi și mai scurt. Președintele a vorbit și despre refuzul SUA de a lăsa Rusia să instaleze rachete în Cuba.

ADVERTISEMENT

“Pentru ca acest interval de zbor să fie redus la 7-10 minute, ar trebui ca noi să ne instalăm rachetele la granița de sud a Canadei sau la granița de nord a Mexicului. Credeți că aceasta va fi sau nu atunci o linie roșie pentru SUA?”, a mai spus președintele Rusiei.

Potrivit lui Putin, 50% dintre ucraineni nu doresc să adere la NATO.

“Aceștia sunt oameni deștepți. Vorbesc fără nici o ironie. Nu pentru că alții sunt proști, ci pentru că ei înțeleg că nu vor să fie în prima linie, nu vor să fie monedă de schimb și carne de tun”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT