Life

Ce să ai lângă pat în fiecare noapte ca să adormi mai repede. Ingredientul banal care te relaxează și te ajută să ai somn bun

Ce nu trebuie să lipsească niciodată de pe noptieră atunci când te pui la somn. Produsul simplu care te ajută să dormi mai bine.
26.02.2024 | 16:44
Ce sa ai langa pat in fiecare noapte ca sa adormi mai repede Ingredientul banal care te relaxeaza si te ajuta sa ai somn bun
Ce nu trebuie să lipsească niciodată de pe noptieră atunci când te pui la somn. Produsul simplu care te ajută să dormi mai bine. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Ce să ai lângă pat în fiecare noapte ca să adormi mai repede. Ingredientul banal care te relaxează și te ajută să ai un somn bun. Acesta are o aromă bogată care te determină să intri în lumea viselor mult mai ușor.

Ce nu trebuie să lipsească niciodată de pe noptieră atunci când te pui la somn. Produsul simplu care te ajută să dormi mai bine

Ce nu trebuie să lipsească niciodată de pe noptieră atunci când te pui la somn. Produsul simplu care te ajută să dormi mai bine în fiecare noapte. Concret, este vorba de o plantă care contribuie foarte mult la starea de bine.

ADVERTISEMENT

Răzvan Alexandru Roșu, medic specialist pneumologie cu competență în somnologie, a dezvăluit că menta are proprietăți miraculoase în dormitor. De asemenea, heliotropina joacă un rol semnificativ în promovarea relaxării și a somnului profund.

În plus, cunoscutul medic susține că un somn odihnitor este dat și de alte arome, cum ar fi cele purtate de partenerii de viață. Acest lucru a fost demonstrat prin intermediul unui studiu realizat de psihologii de la Universitatea Columbia Britanică.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au analizat datele despre somn de la 155 de participanți. Aceștia au primit fiecare câte două tricouri cu aspect identic pentru a le folosi pe post de perne. Unul a fost purtat anterior de partenerul lor romantic.

În acest studiu celălalt tricou a fost purtat anterior de un străin sau era curat. Subiecții au petrecut două nopți consecutive dormind cu fiecare tricou. Ulterior, dimineața au completat un chestionar despre cât de bine s-au odihnit.

ADVERTISEMENT

Calitatea somnului a fost măsurată în mod obiectiv folosind un ceas cu actigrafie care le monitoriza mișcările pe parcursul nopții. La finalul cercetării participanții au ghicit dacă tricourile cu care dormiseră au fost purtate anterior de partenerii de viață.

Mirosul partenerului, un aliat ideal pentru un somn bun

„Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri este modul în care mirosul unui partener romantic poate îmbunătăți calitatea somnului chiar și dincolo de conștientizarea noastră”, a declarat autorul studiului, Frances Chen, scrie dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

„Datele colectate de ceasuri au arătat că participanții s-au învârtit și agitat mai puțin în somn atunci când au fost expuși morisului partenerilor, chiar dacă nu erau conștienți că asta miroseau”, a mai spus cercetătorul care este și profesor asociat în departamentul de psihologie al UBC.

„Descoperirile noastre oferă noi dovezi că doar faptul că dormi având mirosul partenerului lângă tine îmbunătățește eficiența somnului. Participanții noștri au avut o îmbunătățire medie a eficienței somnului de peste 2%”, a declarat Marlise Hofer, legat de același studiu.

ADVERTISEMENT