Life

Ce să cunoști neapărat când cumperi produse din pește. Codul care nu trebuie să lipsească de pe ambalaj

Detaliul pe care nu mulți români îl cunosc despre produsele pe bază de pește. La ce trebuie să fii atent data viitoare când mergi la cumpărături.
04.02.2024 | 21:45
Ce sa cunosti neaparat cand cumperi produse din peste Codul care nu trebuie sa lipseasca de pe ambalaj
La ce trebuie să fii atent data viitoare când cumperi produse din pește. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Peștele este unul dintre cele mai gustoase și mai sănătoase alimente. Însă, există și momente în care acesta poate cauza mai mult rău decât bine organismului. Astfel de momente pot apărea atunci când nu știi, exact ce cumperi și nu citești cu atenție etichetele produselor din pește.

Cum îți dai seama că anumite produse din pește nu trebuie consumate

Atât peștele, cât și produsele pe bază de pește sunt recomandate a fi consumate cât mai des. Datorită beneficiilor pe care le au pentru organism, acestea nu ar trebui să lipsească din alimentația fiecărei persoane.

ADVERTISEMENT

De obicei, atunci când cumpărăm pește, suntem atenți ca acesta să fie proaspăt. Însă, în cazul produselor pe bază de pește, ambalate, este mult mai greu să ne dăm seama dacă sunt sau nu proaspete.

O mică neatenție se poate transforma în ceva nociv pentru organism. Produsele din pește alterate pot provoca toxiinfecții alimentare și pot da întregul sistem digestiv peste cap. Pentru a sta departe de astfel de probleme, trebuie să ții cont de câteva sfaturi.

ADVERTISEMENT

Data viitoare când mergi la cumpărături și vrei să pui în coș produse din pește ambalate, trebuie să citești cu mare atenție eticheta. Ca să fii sigur că totul este în regulă, de pe această etichetă nu trebuie să lipsească un anumit cod.

Ce este codul FAO și de ce este obligatoriu să fie inscripționat pe produsele din pește

Prezența acestui cod inscripționat este obligatorie. El este care atestă că produsul este proaspăt și nu prezintă un pericol pentru organism. Codul FAO, căci despre el este vorba, este cel care prezintă adevărată origine a peștelui și locul de unde a fost capturat.

ADVERTISEMENT

Dacă acest cod lipsește de pe ambalaj, atunci produsul respectiv ridică anumite semne de întrebare. Fără codul FAO, nu se cunoaște originea peștelui. Astfel, consumatorii nu mai au deloc garanția că ceea ce consumă este sănătos pentru organism.

Nu doar codul FAO atestă cât de proaspăt și sănătos este produsul pește. Un alt aspect care este mult mai simplu de observat este starea în care se prezintă ambalajul produsului.

ADVERTISEMENT

În cazul conservelor sau al altor produse care vin în cutii metalice se poate observa foarte ușor cât de proaspete sunt. Dacă aceste cutii sunt lovite sau bombate, nu este deloc un semn bun. Tot ceea ce poți face este să le eviți pe cât posibil.

De asemenea, la fel de periculoase sunt și cutiile metalice pe ale căror ambalaj deja au început să apară semne de rugină. Dincolo de faptul că atestă că nu sunt deloc igienice, poate fi un semn și al faptului că sunt destul de vechi.

Este recomandat ca toți cei care consumă pește sau produse din pește să evite cu orice preț peștele capturat din Oceanul Pacific. Acesta este semnal pe anumite produse cu ajutorul codului FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 și 88.

ADVERTISEMENT