Nu tot mucegaiul te poate ucide, astfel că nu este întotdeauna nevoie să arunci mâncare afectată. Există anumite alimente pe care le poți consuma și după. Totodată, poți să previi apariția acestuia.
Pentru mucegai, orice aliment desfăcut este echivalent cu un adevărat bufet suedez, iar apariția acestuia îi sperie pe mulți. Este drept, poate provoca probleme de sănătate precum indigestie, afectarea rinichilor sau chiar cancer.
Asta este valabil, însă, în situații extreme, căci de cele mai multe ori este vorba despre un mucegai inofensiv. Există mii de tipuri și este greu de distins cu ochiul liber care sunt periculoase și care nu.
Totuși, specialiștii au oferit câteva informații prețioase. Astfel că, mucegaiul care apare pe mere, struguri și cafea produce toxine ce pot cauza intoxicații acute sau leziuni renale, iar consumul frecvent poate duce chiar la cancer hepatic.
Din fericire, acest tip de mucegai nu se dezvoltă prea des și, de asemenea, îți poți da seama dacă un aliment a fost conraminat când, deși pare în regulă, are un gust ciudat.
De menționat este că nu toată mâncare trebuie aruncată dacă are o pată de mucegai. Don Schaffner, președintele departamentului de științe alimentare de la Universitatea Rutgers a explicat că de pe alimentele tari, precum brânza saa morcovii, este sigur să se taie bucata afectată și 1-2 cm de lângă, iar alimentele vor fi bune pentru consum.
În alimentele mai umede – brânză moale, iaurt, dulcețuri, murături, hummus – extinderea mucegaiului este mai puțin evidentă și greu de îndepărtat în siguranță, astfel că acestea trebuie aruncate. Același lucru este valabil și pentru carnea și peștele mucegăite.
Pâinea ar trebuie și ea aruncată dacă are mucegai. În schimb, în cazul fructelor de pădure, este în regulă dacă sunt puse la gunoi doar cele afectate, iar celăllte sunt spălate bine.
Când vine vorba de prevenție, trebuie să știi că mucegaiul se dezvoltă rapid în medii calde, umede și bogate în nutrienți. Dar există câteva trucuri utile. De exemplu, refrigerarea sau congelarea anumitor alimente, cum ar fi pâinea sau alte produse de patiserie, le poate maximiza durata de valabilitate.
Atunci când este posibil, acoperă alimentele pentru a ține departe sporii din aer și pune alimentele, în special cele cu conținut ridicat de apă, separat, în recipiente curate și închise pentru a preveni posibila contaminare încrucișată.
Curățarea regulată a frigiderului, a blaturilor și a bureților va minimiza, de asemenea, acumularea sau răspândirea coloniilor de mucegai. În plus, specialiștii recomandă spălarea fructelor și legumelor numai înainte de consum, scrie nationalgeographic.com.