Life

Ce să faci dacă găsești mucegai pe mâncare și cum să previi apariția acestuia

Ce să faci cu mâncarea pe care ai găsit mucegai. Specialiștii au dezvăluit că nu este întotdeauna absolut necesar să o arunci.
11.12.2023 | 12:34
Ce sa faci daca gasesti mucegai pe mancare si cum sa previi aparitia acestuia
Ce să faci dacă ai găsit mucegai pe mâncare. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Nu tot mucegaiul te poate ucide, astfel că nu este întotdeauna nevoie să arunci mâncare afectată. Există anumite alimente pe care le poți consuma și după. Totodată, poți să previi apariția acestuia.

Ce să faci cu mâncarea pe care a apărut mucegai

Pentru mucegai, orice aliment desfăcut este echivalent cu un adevărat bufet suedez, iar apariția acestuia îi sperie pe mulți. Este drept, poate provoca probleme de sănătate precum indigestie, afectarea rinichilor sau chiar cancer.

ADVERTISEMENT

Asta este valabil, însă, în situații extreme, căci de cele mai multe ori este vorba despre un mucegai inofensiv.  Există mii de tipuri și este greu de distins cu ochiul liber care sunt periculoase și care nu.

Totuși, specialiștii au oferit câteva informații prețioase. Astfel că, mucegaiul care apare pe mere, struguri și cafea produce toxine ce pot cauza intoxicații acute sau leziuni renale, iar consumul frecvent poate duce chiar la cancer hepatic.

ADVERTISEMENT

Din fericire, acest tip de mucegai nu se dezvoltă prea des și, de asemenea, îți poți da seama dacă un aliment a fost conraminat când, deși pare în regulă, are un gust ciudat.

Gemul mucegăit trebuie aruncat

De menționat este că nu toată mâncare trebuie aruncată dacă are o pată de mucegai. Don Schaffner, președintele departamentului de științe alimentare de la Universitatea Rutgers a explicat că de pe alimentele tari, precum brânza saa morcovii, este sigur să se taie bucata afectată și 1-2 cm de lângă, iar alimentele vor fi bune pentru consum.

ADVERTISEMENT

În alimentele mai umede – brânză moale, iaurt, dulcețuri, murături, hummus – extinderea mucegaiului este mai puțin evidentă și greu de îndepărtat în siguranță, astfel că acestea trebuie aruncate. Același lucru este valabil și pentru carnea și peștele mucegăite.

Pâinea ar trebuie și ea aruncată dacă are mucegai. În schimb, în cazul fructelor de pădure, este în regulă dacă sunt puse la gunoi doar cele afectate, iar celăllte sunt spălate bine.

ADVERTISEMENT

Cum să previi apariția mucegaiului

Când vine vorba de prevenție, trebuie să știi că mucegaiul se dezvoltă rapid în medii calde, umede și bogate în nutrienți. Dar există câteva trucuri utile. De exemplu, refrigerarea sau congelarea anumitor alimente, cum ar fi pâinea sau alte produse de patiserie, le poate maximiza durata de valabilitate.

Atunci când este posibil, acoperă alimentele pentru a ține departe sporii din aer și pune alimentele, în special cele cu conținut ridicat de apă, separat, în recipiente curate și închise pentru a preveni posibila contaminare încrucișată.

Curățarea regulată a frigiderului, a blaturilor și a bureților va minimiza, de asemenea, acumularea sau răspândirea coloniilor de mucegai. În plus, specialiștii recomandă spălarea fructelor și legumelor numai înainte de consum, scrie nationalgeographic.com. 

ADVERTISEMENT
Tags: