Life

Ce să nu faci de Dragobete 2022. Acest obicei aduce ghinion în dragoste

Dragobetele se sărbătorește pe data de 24 februarie. Este o zi cu tradiții vechi, fiind cunoscută și ca sărbătoarea iubirii la români. Aflați ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea noroc în dragoste.
23.02.2022 | 15:20
Ce sa nu faci de Dragobete 2022 Acest obicei aduce ghinion in dragoste
ADVERTISEMENT

Dragobetele este una dintre cele mai vechi sărbători. Ziua de Dragobete, zeul tinereții și al iubirii, se suprapune în calendarul creștin =ortodox cu Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul.

În această zi de sărbătoare se respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri.

Aflați mai jos ce trebuie să facă îndrăgostiții pentru a nu avea ghinion tot anul.

Ce să nu faci de Dragobete 2022. Acest obicei aduce ghinion în dragoste

Dragobetele este o sărbătoare foarte veche, cu rădăcini slave de rit vechi, celebrată în cele mai multe regiuni din țara noastră. Este considerată echivalentul sărbătorii Valentine’s Day.

ADVERTISEMENT

Numele Dragobete provine din slavă, dragu – drag și bîti – a fi.

Potrivit tradiției populare, Dragobete, fiul Dochiei, era bărbat frumos, mereu vesel. Este zeul bunei dispoziții, iar de ziua sa se făceau petreceri. Se spune că pentru a avea noroc în dragoste trebuie să-i câștigi bunăvoința, așa că există o serie de tradiții și obiceiuri care nu trebuie încălcate.

Potrivit tradiției populare, fetele și femeile ce nu sunt sărutate pe 24 februarie nu își vor găsi alesul tot anul. Se spune că în această zi trebuie oferite flori persoanei iubite, sau ghinionul în dragoste îi va urmări tot anul pe cei care încalcă acest obicei.

ADVERTISEMENT

Fiind considerată și o sărbătoare a renașterii naturii, în această zi nu se sacrifică animale și nici nu se cumpără. De asemenea, nu se spală, nu se coase, nu se cârpește. Singurul lucru care se poate face în gospodărie este curățenia.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete

De Dragobete, îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute sau vor avea ghinion tot anul. De asemenea, tinerii fac o logodnă neoficială și își jură credință veșnică, așa vor rămâne toată viața împreună.

ADVERTISEMENT

Dacă unei fete îi place un băiat, aceasta trebuie să facă orice pentru a-l întâlni de Dragobete. În schimb, dacă nu băiat nu are pereche, atunci el va rămâne singur tot anul.

Se mai spune că tinerii trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte din semințe de cânepă ca să aibă noroc în dragoste tot anul.

ADVERTISEMENT

Fetele care doresc să-și afle ursitul își vor pune sub pernă busuioc sfințit.

Potrivit tradiției, cei care participă la petreceri în această zi sunt binecuvântați. Se mai spune și că cei care văd o pereche de păsări vor avea parte de dragoste toată viața.

ADVERTISEMENT