News

Ce să nu faci în a treia zi de Paște. Tradiții respectate în Marțea Albă

20.04.2020 | 21:20
Ce sa nu faci in a treia zi de Paste Traditii respectate in Martea Alba
ADVERTISEMENT

A treia zi de Paște din Săptămâna Luminată este numită și Mațea Albă, iar potrivit tradițiilor în această zi e bine să nu faci anumite lucruri.

Ce să nu faci în a treia zi de Paște

Datinile străbune ne spun ce nu trebuie să facem în a treia zi de Paște. Pe vremuri, la sate, Marțea Albă era zi nelucrătoare în care nu se spăla, nu se călca și nu se fpcea curat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în această zi, femeile din multe zone rurale dau de pomană pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu, în amintirea celor trecuţi în nefiinţă. În schimb, este permisă ciocnirea ouălelor ”dos cu dos”, precum şi ”coastă cu coastă”.

În ultima zi de sărbătoare a Paştelui, în trecut, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată ”Umblatul cu pasca”. Obiceiul îşi are originea din vremurile când creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.

ADVERTISEMENT

În Marțea Albă se întorc vizitele făcute în prima zi de Paște

În unele zone ale ţării, în a treia zi de Paşte, finii obişnuiau să dăruiască naşilor şi cumetrii între ei nu numai pască, ci şi colaci. În Moldova, în Marțea Albă se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui.

Exista şi o credinţă potrivit căreia firimiturile care rămâneau de la mesele de Paşti era bine să fie păstrate. Îngropate, din ele ar răsări o plantă numită cucoană sau maruncă, plantă bună de pisat şi de pus în băutură atunci când o femeie vroia să facă copii.

ADVERTISEMENT

Tot în Marţea Albă au loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor.

Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

ADVERTISEMENT

PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj din suflet în noaptea de Înviere, cu ocazia sărbătorilor de Paște. În noaptea de Înviere, el s-a rugat Mântuitorului Iisus Hristos să dăruiască sănătate celor bolnavi, răbdare şi pricepere tuturor medicilor şi întregului personal medical, să dăruiască consolare celor îndoliaţi şi odihnă sufletelor celor decedaţi.

ADVERTISEMENT