News

Pregătiri de Bobotează la Constanța. Arhiepiscopul Teodosie nu se mai urcă pe cisterne, după ce era să cadă de mai multe ori

Pe 6 ianuarie, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului va sfinți agheasma ca în fiecare an, însă acum promite că nu se va urca pe cisterne în timpul sfințirii.
03.01.2023 | 23:01
Pregatiri de Boboteaza la Constanta Arhiepiscopul Teodosie nu se mai urca pe cisterne dupa ce era sa cada de mai multe ori
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La Constanța au început pregătirile pentru ziua de Bobotează, arhiepiscopul Tomisului urmând să sfințească 100.000 de litri de apă. Spre deosebire de alți ani, ierarhul promite să nu se mai suie pe cisterne în timpul sfințirii, după ce era să cadă de mai multe ori în ultimii ani, scrie observatornews.ro.

Arhiepiscopul va sfinți 25 de butoaie de apă

Gerul Bobotezei este pe cale să rămână doar o vorbă din bătrâni întrucât meteorologii au anunțat că pe 6 ianuarie vor fi 14 grade la Constanța, astfel că cei care intenționează să prindă crucile aruncate în mare de arhiepiscop vor avea un impediment în minus.

ADVERTISEMENT

În aceste zile sunt pregătite 150.000 de sticle care vor fi umplute cu agheasmă, iar zeci de enoriași au venit să ajute la etichetarea lor.

Eu am venit în fiecare an. Sărbătoarea în sine ne motivează”, spune unul dintre ei.

Pe data de 5, în Ajului Bobotezei la 05.25 dimineaţa începe Sfânta Liturghie ca să fim gata până pe la 07.00 să sfinţim apa în faţa catedralei, unde sunt pregătite zeci de butoaie de câte cinci mii de litri fiecare”, a precizat arhiepiscopul Teodosie.

ADVERTISEMENT

Vor fi nu mai puțin de 25 de butoaie, dar vor lipsi cisternele din alți ani pentru ca prelatul să mai trebuiască să se suie pe ele pentru sfințire.

Teodosie nu se mai urcă pe cisterne

N-o să vă mai dau motiv că mă sui pe nu știu ce… Pe cisterne cred că nu-i nevoie. Nu voiam neapărat să fac exerciţii fizice”, a spus arhiepiscopul.

ADVERTISEMENT

A doua zi, pe 6 ianuarie, va avea loc o procesiune care va începe în fața Catedralei Sfinții Apostoli Petru și Pavel şi va continua pe faleza cazinoului din Constanța, organizatorii estimând că vor participa circa 20.000 de credincioși.

În anul 2019, arhiepiscopul a fost la un pas să cadă de pe cisterna pe care se urcase pentru a sfinți apa. În 2022, s-a dezechilibrat pe pasarelele puse între butoaiele cu apă și s-a redresat doar cu ajutorul unor enoriași aflați în apropiere.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Teodosie mai are în „palmares” și o ascensiune pe turla unei biserici, pe care a ținut o liturghie de Izvorul Tămăduirii.

ADVERTISEMENT
Tags: