Micii sau mititeii sunt unul dintre cele mai renumite și îndrăgite preparate tradițional-românești. Inclusiv turiștii de peste hotare sunt încântați de gustul lor unic. Dacă vrei să-i prepari acasă și inclusiv de pasta lor să te ocupi, iată în rândurile următoare o rețetă extrem de delicioasă.
Cu micii nu vei da niciodată greș dacă dorești să-i delectezi pe cei dragi cu un preparat bun. Mai ales dacă știi și câteva trucuri pentru a le oferi un gust aparte. Noi cunoaștem unul și îți garantăm că ți se va cere porție dublă, iar laudele nu vor lipsi.
Mulți români preferă să cumpere micii din magazine, la caserole, iar când ajung acasă doar îi desfac și le pun pe grătarul încins. Alții, din motive sanitare sau pur și simplu pentru că preferă un gust deosebit, fac acasă pasta de mici.
Regretatul bucătar român Radu Anton Roman avea o rețetă proprie de pastă de mici, așa reușind să-i cucerească pe mulți. Asta deoarece apela la un ingredient secret. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, iată lista integrală de ingrediente:
Un kilogram de ceafă de vițel (mânzat), 500 g de ceafă de porc, 250 g de pulpă de miel, 2-3 oase mari de vită, 1 lingură de sare, piper după gust, 1 ceapă mare, 1 morcov, 1 căpățână de usturoi, 1 ardei iute, 1 legătură de cimbru, 1 linguriță de bicarbonat și condimente ca rozmarin, chimen și ienibahar. Dintre toate acestea, morcovul este cel care face diferența.
Primul pas este să puneți la fiert oasele de vită. Acestea trebuie să fie sparte în prealabil și apoi se adaugă într-o apă clocotită împreună cu zarzavaturile. Doi litri de apă sunt în regulă, iar ca timp de fierbere se alocă aproximativ două ore.
Cât timp fierb oasele de vită, începeți să tocați mărunt ceafa de miel, de porc și pulpa de miel. Peste ele adăugați mirodenii, ardei iute, usturoi, sare, piper, bicarbonat și cimbru măcinat praf. Amestecați întreaga compoziție foarte bine.
După ce oasele au fiert, supa se strecoară și ceea ce rămâne se combină cu pasta din carne. Se frământă amestecul și se adaugă apoi la frigider pentru câteva ore. Următorul pas este să modelați micii. Umeziți de fiecare dată mâna ca să nu se lipească.
Puneți cu atenție micii pe grătar, ca să nu se lipească nici de acesta. De altfel, grătarul trebuie bine încins înainte, iar asta se face cu ajutorul cărbunelor. Din când în când, aveți grijă să întoarceți micii pe o parte și pe alta, pentru a nu se arde. Poftă bună!