News

Ce salarii vor avea profesorii din România. Creștere importantă anunțată de ministrul educației

Profesorii din România vor avea salarii mai mari, în plină criză economică. Sorin Cîmpeanu a anunțat că salariile pot crește chiar și cu 43%, ajungând la 9.500 de lei brut.
12.07.2022 | 19:20
Ce salarii vor avea profesorii din Romania Crestere importanta anuntata de ministrul educatiei
Profesorii vor avea salarii mărite în România. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Acest lucru se va întâmpla după ce vor fi promulgate noile legi ale Educației, anunțate de ministrul educației Sorin Cîmpeanu.

Profesorii din România vor avea salarii mărite

Ministrul a anunțat că salariul mediu al unui profesor va fi de 9.500 de lei, brut. Proiectele legilor educației vor fi supuse dezbaterii publice începând de mâine, conform Spynews.ro.

ADVERTISEMENT

”Astăzi 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al Proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din Proiectul România Educată. Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate.

Ministerul Educaţiei este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei”, a transmis ministrul Educației, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a menționat că, pentru prima oară într-o lege a educației, salariul profesorului debutant și salariul profesorului stagiar va fi definit ca fiind salariul mediu pe economia națională.

”Știți foarte bine că la finalul anului 2021 salariul mediu este de 6.095 de lei. Salariul profesorului debutant, practic, înregistrează o creștere de 43 %. 43 % pentru a se păstra ierarhia între profesori debutanți, profesor gradul 1, profesor gradul 2 profesori emeriți. Va însemna o creștere a salariului mediu din educație. În momentul de față, salariul mediu în educație, salariul mediu brut în educație este 6.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Creșterea de 43 % va aduce salariul mediu în educație la 9300 de lei. De la 6.500 la 9.500 de lei. Aceasta este creșterea de 43 % prevăzută în legea educației, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior. Este un obiectiv fără de care toate celelalte prevederi referitoare la atractivitatea profesiei didactice rămân fără sprijinul esențial. Vom vedea în ce măsură, noi, clasa politică, vom fi în măsură să înțelegem acest lucru”, a completat Cîmpeanu.

Aceste măsuri vor avea un impact bugetar foarte mare, potrivit spuselor ministrului, de peste 25% din totalul impactului bugetar pe legea învățământului preuniversitar.

ADVERTISEMENT

”Impactul este, repet, extrem de mare. Această creștere a salariilor are o pondere de 25 % din totalul impactului bugetar pe legea învățământului preuniversitar, iar legea învățământului preuniversitar are un impact bugetar de mult peste 80 % din totalul impactului. Cu alte cuvinte, învățământul superior este undeva la 12-13 %, restul este impact bugetar pentru învățământul preuniversitar”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT
Tags: