News

Ce șanse are să treacă moțiunea depusă de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu

15.02.2021 | 12:43
Ce sanse are sa treaca motiunea depusa de PSD impotriva lui Vlad Voiculescu
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce șanse are să treacă moțiunea depusă de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătății! Concret, discutăm despre un calcul pur matematic, un calcul decis la alegerile parlamentare din luna decembrie a anului trecut. 

Conform alianțelor realizate încă de atunci situația pare a fi una fără prea mari emoții pentru cei aflați la guvernare. Astfel, dacă tensiunile din sânul PNL – USR/Plus nu au ajuns la nivelul trădărilor, moțiunea este una sortită eșecului.

ADVERTISEMENT

Mandatele pe care le dețin parlamentarii liberali sunt suficiente alături de cele ale alianței USR/Plus și UDMR. De altfel, cooptarea maghiarilor pare să-i pună cel puțin pentru moment la adăpost pe cei din Executiv.

Ce șanse are să treacă moțiunea depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății

Vă readucem aminte că la Camera Deputaților se dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid – Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea românilor”. Aflat la al doilea mandat în această funcție, Voiculescu este acuzat de PSD că nu a luat nicio măsură pentru siguranţa pacienţilor în timpul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, acesta este pus la zid și pentru că nu a făcut nimic din ceea ce îi cerea predecesorului său să facă urgent și că a subminat în mod constant strategia naţională de vaccinare deja aprobată.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX

Reprezentantului Plus i se reproșează de către social democrați și că a avut poziţii contradictorii privitoare la deschiderea şcolilor şi a unor activităţi economice.

ADVERTISEMENT

De altfel, cei din PSD mai afirmă că preluarea mandatului de către Vlad Voiculescu a însemnat o scădere a intenţiei de testare a persoanelor care îndeplinesc criteriile de suspiciune pentru COVID-19, că a scăzut, simetric, şi intenţia ministrului de a controla în mod real situaţia epidemiologică şi că, în schimb, actualul ministru al Sănătăţii a preferat mai degrabă să facă turul televiziunilor şi să reclame „greaua moştenire”, inclusiv cea a propriilor colegi din Coaliţie.

Ce i se reproșează lui Vlad Voiculescu

”Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi!”, spun social-democraţii despre activitatea lui Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO

Dezbaterile încep luni, 15 februarie, dar, atenție, votul este programat miercuri. ”Nu este suficient să arătaţi permanent ce au greşit „ceilalţi”. Asta o făceaţi când eraţi în Opoziţie! Acum, când sunteţi ministru, când deţineţi pârghiile Puterii, trebuie să arătaţi CUM şi CE aţi făcut, CUM şi CE aţi corectat. Mai ales într-o situaţie de criză majoră de sănătate publică!”, mai afirmă social-democraţii.

Cei din PSD consideră că toate declaraţiile confuze ale actualului ministru, precum şi lipsa totală de acţiune, de răspuns, la problemele sistemului medical, arată clar că ne îndreptăm rapid spre disoluţia sistemului de asistenţă medicală şi de sănătate publică, prin înlocuirea structurilor administrative şi a profesioniştilor din ministerul Sănătăţii şi instituţiile subordonate cu prietenii din ONG-uri, prin reluarea prigoanei împotriva medicilor, prin învinovăţirea poporului român pentru lipsa de asumare şi incapacitatea ministrului de a controla situaţia pandemiei în România.

PSD, acuze dure la adresa liberalilor după tragedia de la Matei Balș

Social democrații nu au ezitat o clipă și au acuzat PNL că, în ultimul an, s-a ocupat cu tot felul de achiziţii „dubioase”, achiziții care, spun reprezentanții PSD, vor fi acum cercetate de DNA.

„Liberalii au ştiut să cumpere măşti neconforme şi ventilatoare care nu au fost nici astăzi livrate, dar nu s-au gândit să schimbe prizele sau instalaţiile electrice şi să verifice starea spitalelor dedicate COVID”, au mai spus social-democrații.

Guvernanții cred însă că nu pot fi puse în cârca lui Vlad Voiculescu toate hibele sistemului și atrag atenția că acesta este ministru al Sănătății de puțin timp.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

”Este adevărat! Timpul scurs de la învestirea ministrului Vlad Voiculescu este scurt. Dar, în această lună şi jumătate am văzut atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani!

Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi!”, conchide PSD în moțiunea simplă.

Cum îi asigură liberalii pe cei de la USR/Plus de loialitate în cazul Vlad Voiculescu

Fostul premier, Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor vota împotriva moţiunii simple iniţiate de PSD împotriva ministrului Sănătăţii , Vlad Voiculescu. „Dacă avem puncte de vedere, dacă avem chiar şi critici de exprimat, le exprimăm în cadrul coaliţiei, în comunicarea din interiorul coaliţiei, din interiorul Guvernului”, a adăugat liderul PNL.

În același timp, Ludovic Orban a anunţat că PSD a renunţat la procedura „Ora Guvernului” prin care îl chema pe Voiculescu să ofere explicaţii în Parlament şi o va utiliza pe viitor la adresa altor miniştri.

Sursa foto – colaj Fanatik

Vă reamintim că, inițial, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis anunţase, în plenul Camerei Deputaţilor, că grupul parlamentar al social-democraţilor a depus o solicitare la Biroul permanent prin care îl cheamă în Parlament, la „Ora Guvernului” pe ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu pentru a explica „situaţia spitalelor din România în ceea ce priveşte măsurile preventive, gestionarea şi managementul riscului în saloanele în care sunt amplasate sau utilizate instalaţii de furnizare oxigen pentru pacienţi”.

Cum se poziționează AUR în privința moțiunii

Pe lângă parlamentarii PSD și reprezentanții AUR au anunțat că vor vota moţiunea simplă iniţiată de social democrați. „Avem această datorie faţă de milioanele de români umiliţi, prost trataţi sau de-a dreptul ignoraţi prin spitale.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Şi avem această datorie faţă de cei care au murit la Matei Balş, arşi de corupţia, incompentenţa şi nepăsarea unui Sistem al cărui slujbaş mărunt, cu sau fără diplomă, este şi ministrul Voiculescu”, a arătat partidul, într-o postare pe pagina de Facebook.

Ce efect ar avea moțiunea simplă dacă ar trece

De remarcat că, și dacă ar trece moțiunea simplă a PSD-ului, situația lui Vlad Voiculescu nu s-ar complica prea mult. Astfel, de-a lungul timpului, au mai existat și alte moțiuni simple îndreptate împotriva unui membru al Guvernului.

Acestea însă nu produc efecte în sensul în care Executivul ar fi obligat prin reprezentanții săi să facă o remaniere, astfel încât ministrul vizat de o astfel de moțiune să fie înlocuit.

Lucrurile s-ar putea modifica serios doar dacă am discuta despre o moțiune de cenzură, adică actul prin care este exprimată voința întregului Parlament.

Efectul adoptării unei moțiuni de cenzură este retragerea încrederii Guvernului. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numarul total al deputaților și senatorilor și trebuie comunicată Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, este nevoie de votul majorității absolute, aceasta însemnând jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor.

Ce rol are diploma lui Vlad Voiculescu în moțiunea simplă

La doar câteva zile după ce social democrații au făcut vâlvă în mediul online că i-ar lipsi studiile superioare, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi-a publicat, chiar pe Facebook, diploma eliberată de Vienna University of Economics and Business, din Austria.

De asemenea, Voiculescu a postat și un atestat privind echivalarea diplomei din Viena cu o diplomă de master în domeniul administrarea afacerilor, specializarea administrarea afacerilor. Nu a fost suficient pentru contestatari.

Sursa foto – facebook

„Deşi diploma vieneză a fost eliberată în 2011, echivalarea s-a făcut – ce coincidenţă! – abia în 2016, când la putere venise guvernul Cioloş. (Probabil că fără echivalare guvernul noilor securişti nu-l putea unge ministru, în mai 2016, pe domnul Vlad, fiu de vechi securist.)”, au lansat un nou atac cei de la AUR.

În același timp, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, referindu-se la controversa legată de diplomele obţinute de Vlad Voiculescu, că este convins că totul este în regulă în această privinţă, dar a menţionat că va solicita Centrului naţional de recunoaştere şi echivalare a diplomelor să aducă lămuriri pe această temă.

“Sunt ministrul Educaţiei din România, nu sunt ministrul Educaţiei din Austria. Eu ştiu că avem un Centru naţional de recunoaştere şi echivalare a diplomelor, care este foarte profesionist şi care până acum, cât am lucrat cu ei, nu a greşit.

Sursa foto – colaj Fanatik

Au o experienţă foarte bogată şi sunt convins că acea echivalare a fost făcută pe baza unor argumente foarte solide. Şi pentru a nu face o afirmaţie fără acoperire, o să o rog pe colega mea care conduce acel Centru să dea aceste explicaţii lămuritoare publice”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Din ce trăiește Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătății

După două săptămâni de întârziere, Vlad Voiculescu, și-a depus declarația de avere şi interese. A fost o adevărată surpriză, mai ales că, din documentul oficial reieșea faptul că oficialul Guvernului nu a avut, practic, niciun venit în anul 2020.

Sursa foto – colaj Fanatik

Singura sumă declarată este cea corespunzătoare ultimelor zile din 2020, agonisită din venitul ca ministru. Pe ultima sută de metri a anului, acesta a primit 3650 de lei. Vlad Voiculescu a trecut în declarație nu mai puțin de patru conturi bancare.

Două sunt de cont curent și două depozite, în valoare totală de aproximativ 84.000 de lei. Acesta a mai transmis că are 31 de mii de euro într-un depozit bancar şi aproximativ 53 de mii de lei într-un cont curent. De asemenea, Vlad Voiculescu a acordat în anul 2018 un împrumut în valoare de 222.000 lei.

ADVERTISEMENT