News

Ce se întâmplă când un elev este depistat pozitiv cu Covid-19. Măsura urgentă ce trebuie luată de școală

04.02.2021 | 18:01
Ce se intampla cand un elev este depistat pozitiv cu Covid19 Masura urgenta ce trebuie luata de scoala
ADVERTISEMENT

Redeschiderea instituțiilor de învățământ, începând cu data de 8 februarie, ne face să ne gândim la ce se întâmplă dacă un elev este depistat pozitiv cu Covid-19. Un document comun al Ministerelor Sănătății și Educației anunță măsura urgentă e trebuie luată în astfel de situații.

Draftul ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății a apărut în urma negocierilor îndelungate între cele două ministere. Documentul prevede cele trei scenarii în care se vor redeschide școlile și grădinițele, dar reglementează și activitatea în unitățile de învățământ.

ADVERTISEMENT

Obligativitatea respectării măsurilor de siguranță, dar și distanțarea fizică și posibilitatea trecerii la sistemul online pentru profesorii sau elevii care sunt în categoriile de risc sunt subiecte stipulate în respectivul document. În plus, sunt explicate măsurile ce vor fi luate în cazul în care vor apărea cazuri pozitive.

Ce se întâmplă când un elev este depistat pozitiv cu Covid-19. Măsura urgentă ce trebuie luată de școală

Așadar, la apariția unui caz pozitiv Covid-19 într-o grupă din învățământul preșcolar sau din ciclul primar, cursurile grupei sau ale clasei respective vor fi suspendate pentru o perioadă de 14 zile. Dacă în aceeași încăpere învață mai multe clase, celelalte vor putea să-și desfășoare activitatea, după o prealabilă dezinfectare a sălii respective, suspendarea fiind valabilă doar pentru clasa în care cazul a fost depistat.

ADVERTISEMENT

Pentru elevii din clasele din ciclul gimazial, din licee, dar și din învățământul profesional și postliceal, cursurile vor fi suspendate pentru două săptămâni la depistarea a două cazuri pozitive cu Covid-19 în aceeași clasă. La fel ca și în primul caz, acest lucru va afecta doar clasa în care au fost depistate, cursurile putând fi ținute în încăperea respectivă de alte grupe de elevi, după dezinfectare.

„În fiecare dintre cazuri, se vor face anchete epidemiologice pentru stabilirea persoanelor cu care bolnavul a intrat în contact. În funcție de concluziile specialiștilor în sănătate publică, unitățile de învățământ pot decide închiderea instituției”, se arată în respectivul document.

ADVERTISEMENT

În cazul în care cadrele didactive sau alți angajați din instituțiile de învățământ sunt depistate pozitiv, se impune sesizarea conducerii unității, care va informa DSP. Acesta din urmă va realiza ancheta epidemiologică, iar, în urma rezultatelor, se va decide împreună cu conducerea școlii dacă se impune închiderea instituției.

În plus, dacă unul dintre elevi prezintă simptome specifice infecției cu Covid-19, el va fi izolat într-o încăpere special amenajată, iar părinții vor fi anunțați cu rapiditate. Copilul va fi supravegheat și va purta mască tot timpul.

ADVERTISEMENT

Totodată, este prevăzută posibilitatea cadrelor didactice, dar și a elevilor care sunt în grupe de risc de a opta pentru prezența la ore online, fără a fi obligați să se prezinte fizic la școală. „Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ”, mai prevede documentul care se află încă în lucru.

ADVERTISEMENT