News

Ce se întâmplă cu femeile care aleg să muncească până la vârsta de 65 de ani. Cum pot ieși la pensie

Femeile care vor să muncească până la 65 de ani nu pot ieşi mai devreme la pensie decât în anumite condiții.
18.07.2021 | 18:00
Ce se intampla cu femeile care aleg sa munceasca pana la varsta de 65 de ani Cum pot iesi la pensie
ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare pentru femei va ajunge la 63 de ani în 2030, conform noilor propuneri din PNRR. În momentul de față, pensionarea se face la 61 de ani.

Dacă îşi informează angajatorul înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionarea la 65 de ani, potrivit reglementarilor.

ADVERTISEMENT

Această solicitare poate fi făcută în scris cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare, conform Gândul.

Femeile pot solicita în scris continuarea executării contractului individual de muncă până la vârsta de 65 de ani

Potrivit Curţii Constituţionale a României (CCR), s-a stabilit că femeile pot alege să îşi continue raportul de muncă până la 65 de ani. Angajatorul nu se poată opune acestei decizii.

ADVERTISEMENT

În cazul în care se alege această variantă, contractul de muncă va înceta înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani doar prin concediere, demisie sau pensionare anticipată.

Ce se întâmplă dacă vor să iasă mai devreme la pensie?

În cazul în care se răzgândesc, femeile se vor lovi de o problemă. Începând cu luna septembrie 2021, pensia anticipată va fi acordată doar cu penalizare de cuantum. Acest lucru este prevăzut în noua lege a pensiilor, propusă şi aprobată de ultimul Guvern PSD.

ADVERTISEMENT

Pensia anticipată poate fi obţinută în prezent cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Principala condiție este realizarea unui stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Stagiul de cotizare care va rămâne în noua lege a pensiilor

Definiția stagiului de cotizare se regăsește în actuala legislație privind sistemul public de pensii și va fi preluată ca atare și în noua propunere de lege.

  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
  • Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

În noul act normativ se are în vedere modificarea categoriei de pensie anticipată. Astfel, persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: