Elena Udrea se află la penitenciar, acolo unde ispășește condamnarea de șase ani de închisoare cu executare primită în dosarul Gala Bute. Recent, Udrea a aflat că a scăpat de condamnarea la 8 ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu, Înalta Curte de Casație și Justiție hotărând încetarea procesului penal deoarece a intervenit prescripția.
În același dosar, Ioana Băsescu fusese condamnată la cinci ani de închisoare. Ioana Băsescu a scăpat de acuzații, pentru că faptele s-au prescris, și în dosarul Nana, ca urmare a deciziei Curții Constituționale. Primarul PSD al comunei Nana din Călărași, Gheorghe Dobre, și mai mulți funcționari din primărie, erau acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals, uz de fals și spălare de bani.
Aceștia ar fi retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole și ar fi prejudiciat comuna cu peste trei milioane de lei. Aproape jumătate dintre cererile de revendicare a terenurilor erau formulate chiar de inculpați sau de rude ale acestora, iar Ioana Băsescu ar fi cumpărat o parte din terenuri cu un credit de un milion de euro.
Este vorba despre 291 de hectare de teren în localitatea Nana, din județul Călărași, pe care Traian Băsescu le-ar fi achiziționat prin intermediul fiicei sale, Ioana. Aceste terenuri au fost lucrate în arendă, în perioada 2013-2014, de firma SC Agro Green Nana SRL, care a fost înființată de Elena Udrea în octombrie 2013. Firma avea ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.
În mai 2020, SC Agro Green Nana SRL a intrat în procedură de dizolvare-lichidare, însă aceasta a fost una anevoioasă. De-abia pe 24 aprilie 2023 a fost înregistrat, la Tribunalul București, dosarul a cărui materie este „faliment”, iar obiect este „procedura insolvenţei – societăţi cu răspundere limitată”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.
SC Agro Green Nana SRL, prin lichidatorul judiciar, figurează ca debitor, iar creditori sunt Direcţia Generală de impozite şi taxe locale Sector 1 Bucureşti, Direcţia generală a finanţelor publice a municipiului Bucureşti, în reprezentarea Administraţiei sectorului 1 a finanţelor publice și Direcţia generală de impozite şi taxe locale a sectorului 1. Direcţia generală de impozite şi taxe locale a Sectorului 1 a comunicat că debitoarea figurează cu o datorie în valoare totală de 54.005,56 lei.
Pe 21 iunie 2023, Tribunalul București a hotărât deschiderea procedurii simplificate de faliment. „Dispune intrarea în faliment prin procedura simplificată a debitorului SC AGRO GREEN NANA SRL. În temeiul art. 85 alin 1 din Legea nr. 85/2014 ridică debitorului dreptul de administrare – constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitorul are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, în sarcina lichidatorului judiciar”, au hotărât judecătorii.
„Fixează următoarele termene limită: a) termenul limită de depunere, de către creditori, a opoziţiilor la sentinţa de deschidere a procedurii – 15 zile de la notificare, precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor, care nu va depăşi 10 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora; b) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului – 04.08.2023; c) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar de creanţe – 14.08.2023; d) termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 08.09.2023; e) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 18.08.2023”, se mai menționează în hotărârea intermediară a judecătorilor.
Următorul termen a fost stabilit pentru 24 noiembrie 2023: “Pune în vedere administratorului judiciar să depună la dosarul cauzei rapoartele de activitate şi înscrisurile necesare soluţionării dosarului de insolvenţă cu 5 zile înaintea termenelor de judecată. Fixează termen administrativ de control pentru analiza stadiului continuării procedurii la 24.11.2023, ora 09.00. Executorie. Cu apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, ce va fi depus la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a Civilă”.
Din ultima declarație de avere completată de Elena Udrea, în ianuarie 2017, reiese că aceasta investise 1.160.096 de lei în SC Agro Green Nana SRL. De asemenea, Udrea deținea mai multe terenuri arabile în județul Călărași (13.708 hectare în comuna Sohatu, 14.3744 hectare în comuna Săruleşti, 1.8976 hectare în comuna Nana şi 11.0862 hectare în comuna Gurbăneşti), adică o suprafață de aproximativ 41.000 de hectare.
Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, SC Agro Green Nana SRL a funcționat doar în 2014 și 2015, când cifra de afaceri a fost de 974.019 lei, respectiv de 338.710 lei. În 2013, 2016, 2017 și 2018, ultimul an pentru care sunt rezultate, cifra de afaceri a fost 0. În 2014, profitul net a fost de 40.445 lei, iar în 2015 s-a consemnat o pierdere de 668.418 lei. La finalul lui 2018, datoriile SC Agro Green Nana SRL erau de 1.465.844 lei.