News

Ce se întâmplă cu nepotul lui Traian Băsescu după ce a ieșit din închisoare. Cine l-a dat în judecată pe Dragoș Băsescu

Dragoș Băsescu, nepotul fostului președinte Traian Băsescu, are din nou probleme în instanță, după ce a fost condamnat pentru trafic de influență.
21.12.2023 | 09:33
Ce se intampla cu nepotul lui Traian Basescu dupa ce a iesit din inchisoare Cine la dat in judecata pe Dragos Basescu
Dragoș, nepotul lui Traian Băsescu, a fost condamnat la închisoare în 2018. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Traian Băsescu, Facebook Dragoș Băsescu
ADVERTISEMENT

Dragoș Băsescu este fiul lui Mircea, fratele mai mic al lui Traian Băsescu. El a absolvit ASE-ul, în 2005, apoi a  lucrat ca asistent de audit la Deloitte, consultant la Synergizer, după care şi-a deschis un centru de consultanţă numit Centriq Management Consulting. Din 2010, nepotul lui Traian Băsescu a fost numit manager de investiţii la KPMG România.

Dragoș Băsescu a fost dat în judecată pentru că nu a respectat un contract

În februarie 2018, Dragoș Băsescu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, după ce i-a cerut un milion de euro afaceristului Sandu Staicu, cercetat de DIICOT. Jumătate din bani erau pentru ca procurorii DIICOT să nu facă contestaţie la respingerea mandatului de arestare pe numele afaceristului, iar ceilalți 500.000 de euro pentru ridicarea sechestrului pe avere.

ADVERTISEMENT

Dragoş Băsescu i-a pretins lui Sandu Staicu încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar pe o perioadă de până la doi ani, contractul urmând să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională. Dragoș Băsescu nu a stat foarte mult în închisoare, fiind eliberat condiționat în ianuarie 2020.

În prezent, numele lui Dragoș Băsescu apare ca pârât într-un dosar înregistrat la judecătoria Constanța pe 6 decembrie 2023, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Reclamant figurează firma Codecool Talent Hub Romania SRL, iar obiectul dosarului este “acțiune în răspundere contractuală”.

ADVERTISEMENT

Conform Noului Cod Civil, la articolul dedicat răspunderii contractuale se menționează că  orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat și că, atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.

Nepotul lui Băsescu a fost chemat în instanță de un startup IT

Dragoș Băsescu deține o firmă de consultanță și este posibil să fi încheiat un contract cu firma Codecool Talent Hub Romania SRL, pe care nu l-a respectat. Codecool este un startup de educație IT care a intrat pe piața din România în 2019. Cursurile de programare ale companiei își propun să pregătească studenții pentru a deveni dezvoltatori full-stack în 12 luni, indiferent de experiența lor profesională sau educațională anterioară.

ADVERTISEMENT

Compania le transmite celor interesați că un loc de muncă în industria IT poate fi obținut de către oricine, atât timp cât manifestă interes pentru lumea digitalizată și că nu este nevoie de o diplomă în informatică pentru a deveni programator. Cele mai scumpe cursuri sunt pentru programele Java și Python, care costă 10.117 lei pentru 280 de ore.

Nu a fost stabilit, încă, primul termen al dosarului de la Judecătoria Constanța. Firma de consultanță a lui Dragoș Băsescu a fost înființată în 2005, an în care s-a înregistrat și cel mai mare profit din istoria firmei, de 1.089.214 lei. Apoi a venit o perioadă dificilă pentru firmă, deoarece, între 2008 și 2018, s-a bifat pierdere în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Firma de consultanță a lui Dragoș Băsescu a avut cifră de afaceri zero

Cea mai mare pierdere a fost în 2018, de 326.750 lei, anul în care Dragoș Băsescu a fost condamnat la închisoare. În 2020 și 2021, firma de consultanță a raportat cifră de afaceri 0, dar și-a reluat activitatea în 2022, când s-a bifat o cifră de afaceri de 75.033 lei, conform datelor consultate de FANATIK la Ministerul de Finanțe.

Firma a fost tot pe pierdere, de 70.310 lei, în timp ce datoriile au ajuns la 1.110.545 lei. În 2018, nivelul restanțelor era aproape dublu, de 2.176.514 lei. Până în 2010, firma a activat în domeniul imobiliar, apoi și-a schimbat domeniul în activităţi de consultanță pentru management. Nepotul lui Traian Băsescu s-a asociat în firmă în 2009, devenind acționar majoritar cu 85%.

Mircea Băsescu, tatăl lui Dragoș, a fost condamnat definitiv, în ianuarie 2016, la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Fratele lui Traian Băsescu a primit mită de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, care era judecat pentru tentativă de omor. În septembrie 2017, Mircea Băsescu a fost eliberat condiționat.

ADVERTISEMENT