News

Ce se întâmplă cu opoziția rusă în exil, după moartea lui Navalnîi. ”Știam cât de vulnerabili sunt liderii opoziției când sunt singuri”

Opoziția rusă în exil încearcă să planifice un viitor fără Navalnîi. ”Acest balaur, această bestie l-a ucis pe eroul nostru”
19.02.2024 | 16:15
Ce se intampla cu opozitia rusa in exil dupa moartea lui Navalnii Stiam cat de vulnerabili sunt liderii opozitiei cand sunt singuri
Opoziția rusă în exil s-ar putea coaliza după moarte lui Aleksei Navalnîi Sursa foto: hepta, The New York Times, free.navalny.com / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Moartea lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare rusă a fost o lovitură pentru o mișcare de opoziție în care acesta era figura de referință. Dar a generat și speranța că, în acest moment critic, opoziția față de președintele Vladimir Putin va reuși să se unească ca niciodată până acum.

Ce se întâmplă cu opozanții ruși din exil după moartea lui Navalnîi

Unirea opoziției va fi o provocare, având în vedere atitudinea distantă a mișcării lui Navalnîi și ansamblul disparat al altor personalități importante din opoziția rusă: aproape toate în exil și niciuna cu un ecou național atât de larg.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără Mihail Hodorkovski, un fost oligarh care s-a certat cu Putin, a petrecut 10 ani în închisoare și, la Londra, a devenit unul dintre cei mai proeminenți opozanți ai acestuia în exil.

Apoi, există Maxim Katz, un influencer pe YouTube, fost campion de poker, care este stabilit în Israel. Există, de asemenea, Ilya Yașin, un politician liberal care ispășește o pedeapsă de opt ani pentru că a făcut publice atrocitățile rusești din Ucraina, relatează The New York Times.

ADVERTISEMENT

Dincolo de aceste figuri care încearcă să vorbească în numele întregii Rusii, există o multitudine de mici grupuri anti-război axate pe anumite regiuni rusești, probleme sociale sau minorități etnice. Unele dintre revendicările lor – cum ar fi o reglare de conturi cu istoria imperială a Rusiei – au intrat în conflict cu poziția mai conservatoare a lui Navalnîi, care a cochetat cu naționalismul rusesc pentru a câștiga un număr mai mare de adepți.

Mulți dintre ei își operează propriile canale YouTube sau folosesc alte mijloace de comunicare socială, precum Telegram și podcast-uri, pentru a-și transmite mesajele către milioane de telespectatori din Rusia, în pofida înăspririi controlului pe care Kremlinul îl exercită asupra informațiilor.

ADVERTISEMENT

Dar deasupra tuturor acestora va plana Navalnîi, chiar și după moartea sa într-o închisoare rusă vineri.  În decursul carierei sale politice de zeci de ani, Navalnîi a construit o rețea de neegalat de celule de activiști la nivel național, canale de socializare și aliați internaționali care l-au transformat în imaginea opoziției față de Putin. O echipă de locotenenți pricepuți a transplantat această rețea în exil în Vilnius, Lituania, după încarcerarea lui Navalnîi în 2021.

Iulia Navalnaia: ”Voi continua lupta lui Aleksei”

“Noi toți cei din opoziție suntem într-un oarecare impas cu privire la ce ar trebui să facem acum și cum”, a declarat Katz, în vârstă de 39 de ani. “Întreaga viață a opoziției s-a învârtit întotdeauna în jurul lui Navalnîi, așa că acum este complet neclar ce se va întâmpla.”

ADVERTISEMENT

Unii dintre locotenenții lui Navalnîi, care au în mare parte în jur de 30 de ani, au devenit jucători politici de sine stătători, având șansa de a modela cursul viitor al mișcării liderului decedat. Este vorba despre Leonid Volkov, un organizator politic abil care a supravegheat rețeaua lui Navalnîi în străinătate și Kira Yarmiș, ofițerul de presă al lui liderului opoziției.

Moartea lui Navalnîi a atras atenția și asupra soției sale, Iulia Navalnaia, în vârstă de 47 de ani. Văduva politicianului a susținut că acesta a fost ucis de novicioc și a promis că îi va continua munca.

Iulia Navalnaia a acuzat autoritățile ruse că au împiedicat familia să vadă corpul soțului său pentru a permite ca urmele de agent neurotoxic să dispară din organismul său, relatează The Telegraph.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, Iulia Navalnaia a declarat că preia cauza aducerii unei schimbări democratice în Rusia pentru a onora memoria soțului ei.

“Voi ține pasul cu lupta lui Aleksei Navalnîi. Voi continua să lupt pentru țara noastră și vă cer să fiți alături de mine și să împărtășiți nu doar durerea și suferința nesfârșită care ne-a cuprins și nu ne va lăsa să plecăm.

Vă cer să împărtășiți indignarea, furia și ura față de cei care au îndrăznit să ne ucidă viitorul.

Vreau să construiesc această (nouă) Rusie împreună cu voi: doar așa acest sacrificiu inimaginabil pe care l-a făcut el nu va fi zadarnic. Eu nu sunt speriată, așa că nici voi nu ar trebui să fiți”, a declarat Iulia Navalnaia.

Aleksei Navalnîi a refuzat alianțele politice

Echipa lui Navalnîi a recunoscut sâmbătă că organizația lor va trebui să se restructureze pentru a se adapta la pierderea liderului lor. Dar au dat puține indicii cu privire la direcția politică pe care ar putea să o ia, dincolo de promisiunea de a continua misiunea lui Navalnîi.

“Ar trebui să suferim unele schimbări”, a declarat doamna Yarmiș, purtătoarea de cuvânt, pentru un program de știri rusesc independent pe YouTube. “Suntem cu toții perfect conștienți de acest lucru.”

Navalnîi și, ulterior, echipa sa și-au justificat de mult timp decizia de a merge singuri, spunând că timpul și efortul cheltuit pentru gestionarea alianțelor politice ar fi mai bine cheltuite pentru a-l confrunta direct pe Putin.

“Voi fi direct: duceți-vă dracului cu coalițiile voastre”, a scris Navalnîi ca răspuns la apelul lui Katz pentru o alianță electorală anul trecut. “Acesta este un fals.”

Katz s-a certat adesea cu echipa lui Navalnîi pe rețelele de socializare. Alți disidenți au spus că astfel de certuri au diluat impactul opoziției și au menținut-o divizată.

Acum, odată cu moartea lui Navalnîi, aliații săi, precum și mișcarea disidentă rusă mai largă, caută o nouă strategie cu care să se opună lui Putin.

De la Vilnius, organizația lui Navalnîi coordonează canale de știri online, instituții de investigație și grupuri de activiști care continuă să stabilească agenda pentru mișcarea de opoziție mai largă.

Principalul lor instrument a fost YouTube, ultima mare platformă de socializare occidentală permisă în interiorul țării și principala sursă de informare pentru milioane de ruși.

Opoziție pe YouTube

Principalul canal YouTube al lui Navalnîi, gestionat de personalul său, are peste șase milioane de abonați. Canalul de știri al organizației, Popular Politics, care a fost înființat după ce a început invazia Ucrainei în februarie 2022 pentru a contracara propaganda guvernamentală, are peste două milioane. Anul trecut, Popular Politics și-a mărit durata producțiilor la aproximativ 30 de ore pe săptămână și aproape și-a dublat personalul, ajungând la 130 de persoane.

În general, producțiile echipei lui Navalnîi încearcă să se situeze la granița dintre campania politică și știri, un format folosit de zeci de politicieni din opoziție, lideri ai societății civile și grupuri media independente care încearcă să rămână parte a conversației din Rusia din exil.

Un canal YouTube condus de Katz a atras aproape 10 milioane de vizitatori unici în ultimele trei luni, potrivit datelor YouTube Analytics. Aproape 60% dintre aceștia au venit din interiorul Rusiei.

La rândul său, averea mult redusă a lui Hodorkovski îi permite în continuare să sponsorizeze o rețea de canale de știri online care vizează diferite sectoare ale publicului rus.

Katz a declarat că succesul unei campanii de social media lansate din străinătate pentru a ajuta un candidat anti-război, Boris Nadejdin, să strângă semnăturile necesare pentru a candida la alegerile prezidențiale din martie, a arătat că este în continuare posibil să se creeze un impact politic în Rusia din exil. (Organismul electoral controlat de guvern a contestat ulterior unele dintre aceste semnături, punând cel mai probabil capăt candidaturii lui Nadejdin).

Speranțe pentru o alianță a opoziției

Un raport realizat anul trecut de JX Fund, un grup de cercetare axat pe libertatea de exprimare, a estimat că mass-media independentă din Rusia a atins între 6 și 9% din populația adultă a Rusiei, o cantitate considerabilă având în vedere omniprezența propagandei de stat și a represiunii în țară.

Unele figuri din mișcarea mai largă a opoziției rusești și-au exprimat speranța prudentă pentru o alianță politică mai incluzivă împotriva lui Putin, care ar duce mai departe moștenirea lui Navalnî.

“Întotdeauna am cerut o coaliție pentru că, printre alte motive, știam cât de vulnerabili sunt liderii opoziției când sunt singuri”, a declarat Hodorkovski. “O coaliție este mult mai stabilă ca sistem, pentru că dacă o persoană dispare, rămân altele și mai apar și altele noi.”

Opinia sa a fost împărtășită de Maxim Reznik, un fost deputat regional din Sankt Petersburg, Rusia, care continuă să lucreze în domeniul politicii locale din exil la Vilnius.

“Întotdeauna am crezut că poziția lor izolaționistă nu este cea corectă”, a spus Reznik despre organizația lui Navalnîi. “Aleksei nu poate fi înlocuit, dar avem nevoie de un mecanism de colaborare.”

Reacția inițială a opoziției la moartea lui Navalnîi pare a înclina în direcția unei mai mari unități, cel puțin pentru moment. O cauză unificatoare s-a concentrat în jurul unei inițiative de vot susținută de Navalnîi pe rețelele de socializare la 1 februarie, într-una dintre ultimele sale declarații publice.

Inițiativa, propusă inițial de Reznik, face apel la alegătorii ruși să se îndrepte spre secțiile de votare pe 17 martie la prânz, un vot pe care Putin este aproape sigur că îl va câștiga.

Reznik a declarat că inițiativa, în esență un flash mob politic, ar fi cea mai sigură modalitate de a-și exprima nemulțumirea într-o țară în care orice protest riscă o pedeapsă cu închisoarea. “Vrem să arătăm că Împăratul nu are haine”, a spus Reznik (cu referire la povestea Hainele cele noi ale împăratului de Hans Christian Andersen n.r.).

După moartea lui Navalnîi, aproape toate personalitățile proeminente din opoziție și-au declarat sprijinul pentru votul de la prânz.

“Acest balaur, această bestie, a distrus pe toată lumea, l-a ucis pe Lancelot al nostru, eroul nostru. Reflectorul este acum asupra noastră”, a declarat Reznik. “Fie ieșim și arătăm lumii că rușii nu sunt sclavii regimului, fie nu ieșim. Și chiar mă tem de cel de-al doilea scenariu.”

ADVERTISEMENT
Tags: