News

Ce se întâmplă cu pensiile. Ministrul Cîțu vine cu o veste foarte proastă pentru bătrâni

08.06.2020 | 20:17
Ce se intampla cu pensiile Ministrul Citu vine cu o veste foarte proasta pentru batrani
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat ce se întâmplă cu majorarea pensiilor care ar urma să aibă loc la 1 septembrie 2020. Politicianul a mărturisit că nu este posibilă o mărire de 40%, însă se caută resurse pentru o majorare minimă de 10%.

Mărirea pensiilor la 1 septembrie, incertă din cauza crizei sanitare mondiale

Pandemia de coronavirus care afectează circa 200 de țări la nivel mondial are efecte negative în multe dintre sectoarele economiei, printre acestea numărându-se și pensiile. Florin Cîțu a precizat că în aceste condiții majorarea de la 1 septembrie de 40% nu va fi posibilă.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, ministrul Finanțelor a mai declarat că s-a ajuns la o primă variantă, ca pensiile să crească cu numai 10%, însă din păcate, în clipa de față nu a fost luată o decizie oficială. Așadar, este posibil ca mărirea pensiilor să fie și mai mică.

„Pensia în România este mică și de aceea sunt de acord să facem un efort și în acest an. Anul acesta vor crește pensiile, contextul economic este unul destul de dificil, dar vom găsi resursele pentru o creștere. Cât va fi ea, vom vedea, a spus liberalul, potrivit stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Ce alt scenariu se mai ia în calcul în privința pensiilor

În plus, șeful Finanțelor a explicat că o majorare de 40% este imposibilă din cauza virusului care a pus stăpânire pe întreaga lume și a produs miliarde de pierderi financiare, dar se caută în continuare soluții ca pensionarii să aibă venituri mai mari din toamnă.

În acest context, Florin Cîțu a precizat că o mărire de 10% ar fi o cheltuială „suportabilă” pentru buget fiind vorba de 10 miliarde de lei, așadar nici vorbă de mărirea care era prevăzută în lege.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, politicianul a mai precizat că se caută și alte scenarii posibile ca pensionarii să primească toamna aceasta venituri mai mari. Așadar, vor mai exista consultări în Guvern înainte de a se lua o decizie sigură.

„În fiecare lună ne împrumutăm pentru că avem de plătit cheltuieli. Cheltuielile cu pensiile – în luna mai, 6,4 miliarde de lei, față de 4,5 miliarde lei în 2017, au crescut pensiile, am plătit pensiile crescute la timp, chiar dacă suntem în cea mai mare criză economică”, a completat politicianul.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu îi asigură pe români că vor crește atât pensiile mici, cât și cele speciale încasate de magistrați, militari ori parlamentari. În momentul de față pensia medie la nivel național este de aproape 1.300 de lei, însă existe diferențe între regiunile țării.

 

 

ADVERTISEMENT