Criza din Ucraina și posibilitatea unui război între Rusia și forțele Nato au readus în spațiul public discuția referitoare la posibilitatea mobilizării armatei pe teritoriul României. Principala întrebare aflată pe buzele tuturor este ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război.
În primul rând trebuie menționat faptul că serviciul militar poate fi făcut pe bază de voluntariat, atât de bărbați, cât și de femei. Însă, în caz de război, de stare de mobilizare, și stare de asediu, armata devine obligatorie pentru bărbați în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități.
Legislația românească prevede pedepse cu închisoarea pentru persoanele care refuză să se supună unui ordin de încorporare venit de la o autoritate militară.
Potrivit Codului Penal din 2009, intrat în vigoare în 2014, o persoană nu are dreptul să refuze încorporarea în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități.
Potrivit art. 432 din Codul Penal, „fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, conform stirileprotv.ro.
Pot fi încorporați în caz de război tinerii români cu vârste între 20 și 35 de ani, cu condiția să fie evaluați de medicul de familie, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 312/28.04.2014, în baza legii stării de asediu din 2006,
Modelul de certificat medical este publicat în Monitorul Oficial și trebuie depus de persoana în cauză la „comisia locală de recrutare-încorporare constituită pe timpul stării de asediu, al mobilizării și a stării de război”.
Refuzul de înrolare poate fi pedepsit cu închisoare, dar doar în condițiile în care există război sau stare de asediu.
„Starea de asediu sau starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României,” potrivit ordonanței de urgență a Guvernului din 1999.
Din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, în România există deja instituită starea de urgență. Ea a fost introdusă din motive sanitare prin decretul prezidențial din 16 martie 2020, emis de președintele Klaus Iohannis.